Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Britt-Marie Mattsson: Trump skickar federala poliser till demokratiska delstater

Anarkister. Kriminella. Donald Trump tänker sända ytterligare federala poliser till Portland i Oregon. Trump talar om lag och ordning. Men borgmästaren och guvernören motsätter sig beslutet.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Protesterna som knyts till Black Lives Matter har minskat i omfattning i amerikanska storstäder de senaste veckorna, förutom i Seattle och Portland på den amerikanska västkusten. Demonstrationerna i Portland i Oregon har fortsatt och radikaliserats. De har dessutom vidgats till en rad andra politiska frågor. Fredliga marscher har urartat flera nätter i rad när våldsamma demonstranter tagit över och vandaliserat och plundrat .

Federala byggnader, som en domstolsfastighet, har attackerats och Donald Trump har använt det som förevändning för att sända federala poliser till Portland för att skydda statlig egendom. Detta har i sin tur lett till upptrappat våld och borgmästare Ted Wheeler varnar för att de kamouflageklädda federala polisernas närvaro provocerar till ytterligare sammandrabbningar. Delstatens guvernör Kate Brown vill att Trump återkallar de 114 federala poliser som redan sänts till Portland och inte sänder de ytterligare 100 som presidenten antytt kan bli aktuellt.

Försöker demonstrera fredligt

En ”mur av mammor” – Wall of Moms – har den senaste tiden stått arm-i-arm mellan demonstranterna och polisen för att fredligt och med slagord förhindra sammandrabbningar. Men Trump uppmanar kvinnorna att sluta med aktionen och varnar för att de kan skadas allvarligt.

Presidenten förväntas inte sända in federala styrkor i en delstat annat än efter önskemål från guvernören. Borgmästare vänder sig till guvernören för att få polisiär förstärkning. Borgmästare i flera städer i USA begär nu att kongressen förklarar de federala ingripandena för olagliga sedan Trump valt att sända in poliser vid olika tillfällen i samband med Black Lives Matter protesterna.

Donald Trump har särskilt riktat in sig på protesterna i demokratiska städer och delstater, vilket ytterligare har ökat spänningarna.

Demokratiskt dominerande stater

Oregon är en solitt demokratisk delstat där Trump förlorade stort mot Hillary Clinton 2016 (50 mot 39 procent) men där också de gröna, libertarianer och vänstergrupper samlar stöd. Portland har, liksom många andra demokratiskt dominerade städer i USA, förklarat sig som en ”sanctionary city” som bland annat inte följer federala beslut om att spåra upp och utvisa illegala immigranter. Det har ytterligare upprört Donald Trump som både 2016 och 2020 gått till val på en stram immigrationspolitik med utvisningar och om att en mur skall färdigställas mot Mexiko.

Våldsamheterna som skakat Portland skadar också de fredliga demonstrationerna för svartas rättigheter, för reformering av polisen och mot polisvåld. Donald Trump får nu möjlighet att klassa alla som ”anarkister och kriminella” och hela rättviseaspekten försvinner och ersätts av krav på lag och ordning som är Trumps centrala kampanjtema.

Samtidigt som protesterna fortsätter i Portland har antalet våldsbrott ökat i USA i flera storstäder. I juni skedde över 200 skottlossningar i New York , det högsta antalet på 24 år. Under bara en helg sköts 10 ihjäl och 54 skottskadades. I Chicago har närmare 400 mördats i år och i Philadelphia har antalet mord ökat kraftigt de senaste veckorna.

Lokala poliser, i bland annat New York, upprörs över att alla dras med i kraven på att polismyndigheterna skall omformas och decimeras. Detta har lett till att många poliser redan lämnat kåren och att det har blivit svårt att rekrytera nya.

LÄS MER: Fler federala styrkor till oroligt Portland

LÄS MER: Borgmästare vill stoppa federala styrkor