Upplopp med bränder, smällare och explosioner

Omfattande oroligheter med bränder, raketer och sönderslagna fönsterrutor utbröt på Kronogården i Trollhättan på måndagskvällen. Det hördes även kraftiga smällar från raketer och när brinnande bilar exploderade.

ANNONS
LocationKronogården, Sädesbingen, Kronan, Lantmannavägen||

Enligt förbipasserande tidigt på kvällen ska det ha varit ungdomar - vissa maskerade - som var stökiga. Förutom på Lantmannavägen brann det även bakom Kronanskolan. Där brann det dessutom tidigare under måndagskvällen.

Polisen jobbade bland annat för att säkra området innan räddningstjänsten kunde köra fram.

– Vi står nu vid en brytpunkt och avvaktar. Det vi vet är att däck, lastpallar och terräng brinner. Det skjuts även raketer och smällare, uppgav Simon Willner, inre befäl hos räddningstjänsten, i inledningsskedet.

Bilbränder

Två av räddningstjänstens styrkor, en från Trollhättan och en från Vänersborg, samt yttre befäl stod redo att inleda släckningsarbetet.

ANNONS

En stund före 23-tiden kom nytt larm om att bilar stod i lågor på Sädesbingen. Enligt TTELA:s fotograf på plats, Joachim Nywall, började elden sprida sig till intilliggande gräs och skog. Tre eller fyra bilar brann

Räddningstjänsten tog sig an branden på Sädesbingen vid 23.20-tiden.

– Vi är där nu och åkte fram tillsammans med polis som en säkerhetsåtgärd, sade Simon Willner.

På övriga Kronogården hade räddningstjänsten av säkerhetsskäl inte kunnat arbeta. Av säkerhetsskäl hölls också hela området avspärrat och det uppehöll sig en stor skara människor på Kronogårds torg.

Sönderslagna fönster

– När jag var vid torget och skolan för en stund sedan var det massor av folk där. Och jag kunde se att det varit omfattande skadegörelse på skolan och biblioteket, flera fönsterrutor är krossade, berättade Joachim Nywall.

Han uppgav också att det small rejält när de brinnande bilarna exploderade. En halvtimma efter de första bilbränderna sattes även bilar på Lantmannavägen i brand. Hur många bilar som eldades upp där är oklart i nuläget.

Polisen ville inte kommentera situationen.

– Det är en pågående insats som jag inte kommenterar. Men jag kan säga att det är oroligt, sade Gittan Petersson jourhavande förundersökningsledare hos polisen i Trollhättan.

Inställd busstrafik

Vid 23.30-tiden fick räddningstjänsten nästa brandlarm. Då brann det i terrängen mellan Frälsegårdsskolan och höghusen utmed Lantmannavägen.

ANNONS

Busslinje 24 ställdes på grund av oroligheterna in på sträckan Granngården på Lextorp och Håjums begravningsplats. Närmaste på- och avstigningsbara hållplatser var istället Förrådsgatan på Tingvalla och Guldvingen vid Lextorps centrum.

Samtidigt som upploppet på Kronogården pågick enligt GP oroligheter i Göteborg, både i Västra Frölunda och Hjällbo.

ANNONS