Frisläppte Jesper Söders bror är lättad

Klockan tio på onsdagsförmiddagen ringde telefonen hemma hos Jesper Söders bror. – Då fick jag veta att min bror är fri. Men jag vet inte var han är nu eller hur han mår, berättar Daniel Söder.

ANNONS
|

Jespers bror Daniel är smått omtumlad efter beskedet och vill helst inte berätta så mycket.

– Eller jag vet inget mer än att Jesper ska vara fri nu. Givetvis känns det bra, men det kommer att kännas ännu bättre när han är på svensk mark igen. Och känner jag Jesper rätt vill han komma hem nu, vila lite och ta sig ett par öl.

Daniel Söder vill inte uppge vem som ringde på förmiddagen, men säger att familjen har haft kontinuerlig kontakt med UD under tiden som Jesper Söder varit frihetsberövad.

– Var han har hållits fängslad känner vi däremot inte till. Inte heller vilka som grep honom. Han strider ju mot IS, men vi vet ju även att det är en konflikt mellan den kurdiska milisgruppen som Jesper strider för, YPG, och en annan kurdisk grupp, KDP.

ANNONS

Jesper Söder från Trollhättan greps i slutet av juni i närheten av den irakiska staden Erbil i Kurdistan. Ytterligare en svensk greps samtidigt och UD har bekräftat att även den personen är frisläppt. Båda svenskarna ska må bra.

– Klart att vi varit och alltid är oroliga, men vi lever våra liv som vanligt här hemma. Jesper har valt att göra det han gör. Han brinner för sin och kurdernas sak, säger Daniel Söder.

Frigivningen har bekräftats av UD, utrikesdepartementet, och TV4 Nyheterna har lyckats få kontakt med Jesper Söder. Till dem uppger han att greps eftersom hans visum gått ut.

– Men vanligtvis hade det inte varit några problem. De fick ringa till generaler och andra som kunde intyga att jag var peshmerga också – men det är politiskt krig kurderna sinsemellan. Jag har inte kunnat få kontakt med konsulatet eller UD. De ljög för oss hela tiden och sa att konsulatet var stängt.

I intervjun säger Jesper Söder att han har varit och handlat lite kläder och tagit några promenader. Han säger också att han och de andra gripna behandlades väl, "inte ens som fångar".

– Däremot fick vi sova tillsammans med ett 30-tal människor som anklagades för samröre med Daesh (IS), säger han.

ANNONS

De två svenskarna greps tillsammans med två britter när deras bil stoppades vid en vägspärr.

En stor grupp västerlänningar strider för USA-stödda YPG i Syrien, mot terrorrörelsen IS.

Senast TTELA intervjuade Jesper Söder var i höstas i samband med att hans och TV4-journalisten Johan Fredrikssons bok När världen tittade bort var klar. Då förklarade han bland annat varför han inte säger IS om IS.

LÄS OCKSÅ: Slaget om sanningen

– Rätt namn är Daesh. Jag vill inte ge dem legitimiteten med att de skulle syssla med riktig islam. Daesh betyder smuts eller att trampa. Det är ett namn de hatar och som de förbjudit.

MER ATT LÄSA:Med livet som insats

ANNONS