Tung trafik är förbjudet i delar av centrala Göteborg mellan 05 och 11.
Tung trafik är förbjudet i delar av centrala Göteborg mellan 05 och 11.

Trafikkontoret ber handlare om ursäkt

Efter uttalandet om kverulanter så backar nu Trafikkontoret och ber handlarna om ursäkt. – Nu går vi vidare och försöka hitta en lösning i stället, säger Trafiknämndens ordförande Johan Nyhus (S).

ANNONS
|

Trafikkontoret och den enskilda tjänstepersonen har nu bett om ursäkt för uttalandet om kverulanter, både skriftligt och via telefon. Johan Nyhus menar nu att det viktiga är att få igång en dialog.

– Kan jag på något sätt bidra så träffar jag gärna Cityhandlarna för att höra mer om vad det är som är problematiskt. Det kan jag göra direkt. Dörren är alltid öppen om de vill prata.

Bakgrunden till bråket mellan Trafikkontoret och vissa handlare inom Vallgraven är de nya regler som Göteborgs stad infört för tung trafik i ett område kring Domkyrkan i Göteborg. Fordon tyngre än 3,5 ton får bara kör in i området mellan 05 och 11. Flera handlare reagerade på de nya reglerna och menade att de ständigt motarbetas av kommunen och att de inte får något gehör för sina åsikter.

ANNONS

Trafikkontoret menade att man visst försökt föra en dialog och kallade handlarna för "kverulanter". Detta har fått flera inom köpmannaföreningarna i Göteborg innerstad att reagera. Johan Nyhus menar nu att det är dags att se framåt i stället.

– Jag vädjar nu att vi i stället går vidare och försöker hitta lösningar som alla kan leva med så att vi kan ha en stad där medborgarna kan vara utan att stora lastbilar dundrar fram. Andra städer har kunnat lösa det. Det borde inte vara omöjligt för oss i Göteborg, säger han.

Även om relationen mellan kommunen och handlarna stundtals varit ansträngd under många år så framhåller Johan Nyhus att det också finns många handlare som staden och trafikkontoret har haft ett gott samarbete med. Samtidigt finns det stora utmaningar för innerstaden. Begränsningar av transporter och tung trafik är en del. Flera handlare har också lyft upp frågan om tillgänglighet till innerstaden och parkeringar.

– Det kvarstår frågor om logistik. Men tittar man på P-husen i centrala staden så är de inte fullbelagda. Men sedan har jag respekt för att det också handlar om prisfrågan, säger Johan Nyhus.

ANNONS