Rysslands president Vladimir Putin, i konflikt med väst, är under press efter de militära motgångarna i Ukraina.
Rysslands president Vladimir Putin, i konflikt med väst, är under press efter de militära motgångarna i Ukraina.

Trängd Putin måste rädda ansiktet – inget kan uteslutas

Försvarslinjer kollapsar. Trupper retirerar och ”specialoperationen” går inte som tänkt. En trängd Putin är farlig och måste rädda ansiktet. Vad blir hans svar? Inget kan uteslutas.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Blixtoffensiven fortsätter i Ukraina. Stora områden befrias i norr och söder. Omkring 6 000 kvadratkilometer har återerövrats sedan början av månaden. Över tjugo städer och byar återtogs på ett dygn, enligt president Zelenskyj.

Ryssland attackerar Charkiv med robotar, raketer och artilleri. Men på marken flyr ryssarna och lämnar kvar fordon, förödelse och vittnesbörd om död och förtvivlan. Även i Donbass i öster och i Cherson i söder ökar den ukrainska militären, utrustad med precisionsvapen från väst, trycket. Fienden uppges vara avskuren på västra sidan av floden Dnepr.

Det är utan tvekan en vändpunkt i kriget och ett konstaterande: Putins mål för invasionen, att krossa regimen i Kiev och införliva Ukraina med Ryssland, var orealistiskt från början och är nu inget annat än en fantasi. En snabb, friktionsfri inmarsch mot Kiev har vänts till defensiv i en utdragen och blodig tragedi.

ANNONS

Men Kreml håller masken: ryska soldater flyr inte utan genomför sedan tidigare planerad omgruppering österut. På sjunde månaden av strider är det ännu en militär specialoperation, inget krig, och den går enligt plan.

Ökat missnöje med krigföringen

Men verkligheten kan inte längre förnekas. Allt fler kritiska röster hörs. Den ryske militärexperten Sergej Markov, tidigare rådgivare till Putin och chef för Institutet för politiska studier, anser att Ryssland inte information om misslyckandet för att makten inte är intresserad av att ge negativ information till medborgarna.

– Men det är ett klart misslyckande och Ryssland borde ändra strategi. Många analytiker här tror att Ryssland måste eskalera sin militära operation i Ukraina. säger han.

Deputerade från 18 kommundistrikt i Moskva, Sankt Petersburg och Kolpino kräver presidentens avgång, enligt en namninsamling med underskrifter som lades ut på Twitter på måndagen, skriver CNN och citerar:

”Vi, Rysslands kommunala deputerade, tror att dess president Vladimir Putins agerande är skadligt för Rysslands och dess medborgares framtid. Vi kräver att Vladimir Putin avgår från posten som Ryska federationens president”.

Rådet i ett Moskvadistriktet Lomonosovsky krävde också Putins avgång och skrev: "Dina åsikter och din regeringsmodell är hopplöst föråldrade och hindrar utvecklingen av Ryssland och dess mänskliga potential."

Förra veckan uppmanade ställföreträdarna i Smolninskoye kommun i Sankt Petersburg Ryska federationens statsduma att väcka anklagelser om förräderi mot Vladimir Putin. Flera av dem åtalas nu för att ha misskrediterat den ryska armén, enligt ett Twitter-inlägg från en av de lokala tjänstemännen, Nikita Yuferev, enligt CNN.

ANNONS

Oväntad kritik från Putins ”attackhund”

Tjetjeniens omstridde ledare Ramzan Kadyrov kallas Putins ”attackhund”. Men han är kritisk och varnar för att han måste förklara för de militärt och politiskt ansvariga i Moskva vad som egentligen händer i Ukraina.

På rysk statlig TV antydde en tidigare rysk lagstiftare, Boris Nadezhdin, att Putin har blivit vilseledd av sina rådgivare. Kremls talesman Dmitrij Peskov hävdar att den speciella militära operationen kommer att fortsätta tills målen har uppnåtts. Vladimir Putin är medveten om situationen i frontlinjen, tillägger han.

President Vladimir Putin vid en manöver i östra Ryssland tidigare i september med deltagande av kinesisk militär. Isolerad av väst har Putin allt mer vänt sig till Kina för stöd och handel. Ländernas ledare väntas träffas senare i veckan.
President Vladimir Putin vid en manöver i östra Ryssland tidigare i september med deltagande av kinesisk militär. Isolerad av väst har Putin allt mer vänt sig till Kina för stöd och handel. Ländernas ledare väntas träffas senare i veckan. Bild: Mikhail Klimentyev

– Presidenten är i konstant kommunikation dygnet runt med försvarsministern och med alla militära ledare.

Peskov avvisade på tisdagen ett krav på att presidenten skulle beordra allmän mobilisering för att kunna öka insatsen i Ukraina. Det finns för närvarande inte på agendan, var hans svar.

BBC:s Rysslandskorrespondent Steve Rosenberg skriver:

”När en auktoritär ledares aura av oövervinnlighet bleknar kan det orsaka problem. Vladimir Putin kommer att känna till Rysslands historia. Det har inte slutat bra för tidigare ryska ledare som utkämpade krig och inte vann dem.”

Kan inte framstå som en förlorare

Offentligt kan Putin inte framstå som en förlorare. Frågan är vad han gör om läget blir ohållbart. Han har tidigare hotat med taktiska kärnvapen om den nationella säkerheten är hotad. Det är liktydigt med honom personligen.

ANNONS

Med nya dödliga strider mellan Armenien och Azerbajdzjan, där Putin har strategiska och ekonomiska intressen och fredsbevarande trupp, ökar pressen ytterligare på honom. Det är en akut och farlig situation.

LÄS MER:Ukrainska styrkor fortsätter offensiven

LÄS MER:Ryska målet i öst grusas av Ukrainas framgång

LÄS MER:Ukraina: Över 20 samhällen har återtagits

.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS