Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/20

Tomma glöggflaskor har blivit hett samlarområde

Tomflaskor från Blossa glögg har blivit hett eftertraktade av samlare. På Tradera har nu en glöggflaska från 2003 sålts för över 2 000 kronor.
– Intresset har ökat tydligt just i år, säger Sofia Hagelin på Tradera.

I pandemitider shoppar vi mer online. På auktionssajten Tradera har handeln ökat generellt 2020, men det finns områden som ökat mer än andra.

– Försäljningen av samlarflaskor har ökat med 29 procent i år. Det är framförallt specialutgåvor av Absolut Vodka-flaskor, Jägermeisterflaskor och Blossa-flaskor som betingar höga slutpriser, säger Sofia Hagelin, pressansvarig på Tradera.

Det är alltså tomflaskor som blivit ett hett samlarområde. För Blossa är det de designade flaskorna med årgångsglögg som blivit värdefulla och då särskilt de första två årgångarna, 2003 och 2004.

LÄS MER: Dina gamla prylar som är värda guld

Sofia Hagelin, pressansvarig på Tradera. Bild: Tradera
Sofia Hagelin, pressansvarig på Tradera. Bild: Tradera

Sofia Hagelin tycker inte att det är så konstigt att de färgglada flaskorna blivit populära samlarobjekt.

– Det finns en tematisk tanke bakom, konstnärlig höjd på designen och en regelbundenhet i att det kommer en ny varje år. Jag tror att de flesta plockar fram dem som pynt till jul, säger hon.

Dyraste flaskan: 2 001 kronor

Den dyraste Blossaflaskan som bytte ägare på Tradera under hösten var en orange flaska från 2003 som en köpare budade hem för 2 001 kronor. Den dyraste flaskan från 2004 gick för 1 500 kronor.

Anki Lejdeby, göteborgare och samlarsjäl som fastnat för de färgglada Blossaflaskorna, tycker inte att det är helt orimliga priser.

Anki Lejdeby, samlarsjäl som gillar Blossaflaskor. Bild: Privat
Anki Lejdeby, samlarsjäl som gillar Blossaflaskor. Bild: Privat

– Jag kan faktiskt tänka mig att betala det för en flaska som jag verkligen vill ha, men jag får bli klar med lite andra projekt först. Sedan kommer jag nog börja spana efter de flaskor jag inte har, säger hon.

Anki Lejdebys flaskor står i fönstret i sommarstugan, där dagsljuset bryts genom de färgade glaskropparna. Det började med att hon köpte årgångsglöggen 2013 för att testa smaken, sedan blev hon förtjust i själva flaskorna och till slut lade hon ut en annons för att hitta en från 2015 som hon blivit av med.

– Den är jättefin med sitt blåa mönster, men min favorit är 2013, den är knallröd med ett motiv inspirerat av Dalarna. 2011 är ganska ful, faktiskt. Den fick jag med på köpet när jag köpte 2015-flaskan av en kvinna i Värmland, säger hon.

LÄS MER: Ny Muminmugg för 10 000 kronor på Tradera

Varken Systembolaget eller tillverkaren har lager

Nathalie Malledant, varumärkesstrateg hos Blossa-tillverkaren Altia, bekräftar att intresset för flaskorna har vuxit. En bidragande orsak är att man medvetet har jobbat med begränsade upplagor av årgångsglöggen. De ska ta slut.

Nathalie Malledant. Bild: Privat
Nathalie Malledant. Bild: Privat

– De första årgångarna gick åt i ett nafs hos Systembolaget. Vi har successivt ökat volymerna, men de ska ta slut varje år. Det ska kännas som en exklusiv produkt, säger hon.

Det hör ofta av sig människor på jakt efter äldre årgångsflaskor – med eller utan glögg.

– Det är främst folk som är på jakt efter de tidigaste årgångarna. Men varken vi eller Systembolaget har något lager. Vi får hänvisa dem till de auktioner som finns, säger hon.

LÄS MER: Myrorna i Göteborg startar samarbete med Tradera – ska sälja muminmuggar och märkeskläder online

De 10 dyraste Blossaflaskorna på Tradera

Tre glöggflaskor (2003, 2005 och 2007): 2 800 kronor

Glöggflaska 2003 (dyraste enstaka flaskan): 2 001 kronor

Blossa 2003 samlarflaska tom: 1 800 kronor

Blossa 2003 årgångsglögg: 1 725 kronor

Blossa 2004 samlarflaska tom: 1 500 kronor

Blossa 2003 årgångsflaska: 1 490 kronor

Blossa glöggflaska 2003: 1 430 kronor

Blossa 2003 glögg flaska: 1 225 kronor

Blossa årgångsglögg 2003: 1 225 kronor

Blossa glögg 2003: 1 000 kronor

(Källa: Tradera. Priserna gäller auktioner av tomma flaskor av Blossa årgångsglögg de senaste tio åren.)

Blossaflaskor från senare år. De kostar några tior att köpa second hand. De dyra flaskorna är de första årgångarna, som blivit svåra att få tag i. Bild: Altia
Blossaflaskor från senare år. De kostar några tior att köpa second hand. De dyra flaskorna är de första årgångarna, som blivit svåra att få tag i. Bild: Altia

GP:s julkalender

Julen år 2020 kommer inte att bli som andra jular. Men även om vi journalister skriver mycket om isolering, smittspridning och nedstängning så är det viktigt att vi inte glömmer att det finns mycket att glädjas åt.

Människor som ställer upp för varandra och sprider julglädje, familje- och vänskapsband som knyts starkare och ett samhälle som står starkt under denna prövning.

För att sprida värme i jultid kommer GP varje dag, från den första till tjugofjärde december, öppna en lucka med en positiv nyhet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.