Terrorism: Få dömda – trots flera avvärjda terrorhot

De senaste dryga tre åren har Säpo avvärjt flera terrorhot i Sverige – flera kopplade till personer som återvänt efter att ha stridit utomlands. Trots det har få dömts.

ANNONS
|

Under tisdagenblev det återigen känt att ett nytt terrorhot riktats mot Sverige. Enligt uppgifter till tidningen Expressen ska Säpo ha informerats av den irakiska säkerhetstjänsten om att sju till åtta IS-terrorister tagit sig in i Sverige för att utföra terrordåd i Stockholm. Enligt informationen planerar terroristerna att slå till mot civila mål och nationella insatsstyrkan och piketen vid Stockholmspolisen försattes i förhöjd beredskap.

Men Säpo var samtidigt mycket återhållsamma med information och meddelade i princip bara att informationen inte påverkar den svenska terrorhotsnivån. I dag ligger terrorhotsnivån på nivå tre på en femgradig skala.

-Den informationen som har kommit till oss och som vi jobbar med påverkar inte terrorhotsnivån. Det är den terrorhotsbedömning som har gjorts av Säkerhetspolisen tillsammans med Nationellt centrum för terrorhotsbedömning (NCT), säger Sirpa Franzén, presschef vid Säkerhetspolisen.

ANNONS

Enligt Hans Brun, terrorforskare vid King's College i London, är det inte förvånande att Säpo varit fåordiga.

-Går de inte ut med information nu lär de inte göra det inom en snar framtid heller. Säpo är oerhört noggranna med att inte röja sina arbetsmetoder, säger han.

De senaste dryga tre åren har flera hot om terrorattentat avvärjts i Sverige av Säpo. Flera av attentatshoten ska ha kommit från personer som återvänt till Sverige efter att ha stridit utomlands. Detta framgår i regeringens proposition gällande att bestraffa terrorresor i december 2015. Den exakta formuleringen i propositionen lyder:

"Några av de attentatshot som Säkerhetspolisen avvärjt i Sverige de senaste tre åren har involverat återvändare som tidigare deltagit i våldshandlingar i utlandet."

- Det är givetvis högintressant information. Det betyder dels att vi har återvändare som har försökt flera gånger och dels att andra har försökt. Det är också intressant eftersom det innebär att man avvärjt flera hot utan att det lett till åtal, säger Hans Brun.

Fredrik Milder på Säpos presstjänst vill dock inte gå in på vilken typ av attentatshot det rör sig om och hur långt gångna några eventuella terrorplaner varit innan Säpo avvärjt dem.

- Vi redovisar normalt inte de hot som riktas mot Sverige och svenska intressen. Vi redovisar inte heller de attentatshot som kan anses som avvärjda, säger Fredrik Milder.

ANNONS

Enligt Säpo har cirka 300 svenskar rest ner till Syrien och Irak för att ansluta sig till terrorgrupper som IS, varav 135 av dem redan har återvänt till Sverige. Nästan hälften är dessutom hämtade från Göteborg – av de 300 som anslutit sig är 120 från Göteborg.

- Sett ur det perspektivet är det inte orimligt att flera av återvändarna finns i Göteborg. Återvändarna är givetvis också en grupp som Säpo har extra koll på eftersom de sannolikt radikaliserats ytterligare under tiden de varit i Syrien, säger Hans Brun.

I dag är Frankrike och Storbritannien tillsammans med Tyskland, Spanien och Italien de länder där jihadister helst vill slå till. Först därefter hamnar Sverige. Men var IS faktiskt väljer att attackera styrs också mycket av tillfälligheter, menar Hans Brun.

- Det handlar om vilka möjligheter man ser, om man till exempel har resurser på plats i Sverige och upptäckt en måltavla som är lätt att slå till mot. På så sätt är givetvis även Göteborg en potentiell måltavla. Samtidigt är Sverige inget högprioriterat mål. Jihadisternas stora mål är att etablera ett kalifat genom att driva ut västvärlden ur Mellanöstern. Och då är huvudmålen Frankrike och Storbritannien – inte Sverige.

ANNONS

Terrorhotsnivån

Hotnivån i Sverige ligger sedan den 2 mars i år på nivå tre, det vill säga förhöjt hot. De uppgifter som nu utreds har inte gett anledning till någon förhöjd nivå.

Terrorhotsskalan delas upp i följande fem nivåer:

  1. 1. Inget hot. Inget hot har identifierats.
  2. 2. Lågt hot. Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är låg.
  3. 3. Förhöjt hot. Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är förhöjd.
  4. 4. Högt hot. Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är hög.
  5. 5. Mycket högt. Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är mycket hög. Denna nivå har hittills inte använts.

Källa: TT

ANNONS