Tät dimma över Göteborg

Tät dimman slog återigen till mot Göteborg under lördagsmorgonen. Enligt SMHI ser det dessutom likadant ut på flera platser i Västra Götaland.
– Det ser dimmigt ut i princip i varenda län i hela Götaland, säger meteorologen Linus Karlsson

ANNONS
|

I tisdags drog tjockan in från havet och under den tidiga lördagsmorgonen möttes göteborgarna åter igen av tät dimma över de centrala delarna av stan. Enligt SMHI ser den ut att stanna åtminstone fram till lunch.

– Som det ser ut nu så ligger det kvar under morgontimmarna och kan även ligga kvar under förmiddagen. Solen bränner inte bort den lika effektivt som under sommaren, så den kan bli kvar ett tag, säger Linus Karlsson.

Bildats under natten

Dimma bildas framförallt när det är hög luftfuktighet och när temperaturen sjunker kraftigt. Vilket varit fallet i Göteborg i natt.

– Dessutom har det inte blåst särskilt mycket varken i natt eller nu på morgonen, så förutsättningarna har varit där för dimma att bildas, förklarar Linus Karlsson.

ANNONS

LÄS MER: Kraftig dimma över Göteborg

Likadant ser det också ut på flera platser i regionen.

– Just nu ser det ut att vara tätast när man kommer en bit inåt landet. Men som jag ser det nu finns det dimma av varierande täthet på i stort sett alla länen i Götaland.

Hur blir då vädret under dagen i Göteborg?

– Dis, dimma och en del moln kan hänga kvar under förmiddagen, men sedan ser det ut som att solen kommer att visa sig. Och temperaturmässigt kan vi komma upp emot 17–19 grader.

Så här såg det ut när dimman låg tät över Göteborg tidigare i veckan:

Det här är dimma

Dimma bildas då vattenångan i luften kondenserar vid en relativ luftfuktighet på 95-100 procent. Detta kan ske på två sätt, dels genom att lufttemperaturen sjunker ner mot daggpunktstemperaturen, dels genom blandning av luftmassor med olika temperatur.

Dimmans beståndsdelar utgörs i allmänhet av vattendroppar, dimdroppar, med en diameter av 10-20 mikrometer (0,01-0,02 mm). Vid sträng kyla kan dimman bestå av iskristaller, så kallad frostdimma. Denna är oftast tunnare än vanlig dimma, men kan i gengäld ge upphov till vackra halofenomen.

Skillnaden mellan moln och dimma är att den senare når ända ner till markytan. Ibland kan dimma som lättar från marken ligga kvar som låga dimmoln.

Källa: SMHI

ANNONS