Zink kan lindra och korta förkylning

ANNONS
|

Forskarna har gått igenom 15 studier med tillsammans 1360 deltagare. Ett zinktillskott mildrade inte bara förkylningen, en större andel av deltagarna blev symptomfria inom en vecka.

Skolbarn som fått en extrados zink i minst fem månader blev inte förkylda lika ofta och hade betydligt lägre skolfrånvaro än sina kamrater.

Det krävs dock enligt rapporten mer forskning om hur stor dos man bör ta, i vilken form och hur länge behandlingen ska pågå.

–Det finns hypoteser om att zinkbrist skulle kunna påverka immunförsvaret, så det är inte en omöjlig koppling som forskarna gör, säger Irene Mattisson, nutritionist vid Livsmedelsverket.

ANNONS

I Sverige är det få som lider av zinkbrist. Nivåerna för det rekommenderade intaget för olika grupper är satta med marginaler. Men det finns enligt Irene Mattisson de som ligger lite i underkant, i ett slags gränsland.

–I det gränslandet skulle man kunna se sådana effekter, säger hon.

Ett bra sätt att få i sig zink och andra näringsämnen är att äta varierat, välja bra livsmedel och dra ned på näringsfattiga livsmedel som kakor, läsk och godis.

ANNONS