Statsminister Ulf Kristersson (M) talade med den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj på trettondagen. Arkivbild.
Statsminister Ulf Kristersson (M) talade med den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj på trettondagen. Arkivbild. Bild: Christine Olsson/TT

Zelenskyj kräver EU-förhandlingar av Kristersson

Ulf Kristersson (M) har talat med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i ett möte via länk.
För Kristerssons del var det både i rollen som statsminister och som ordförandeland i EU.
"Ukraina är högsta prioritet", säger han.

ANNONS
|

I och med att Sverige sedan årsskiftet tagit över ordförandeklubban i EU har fokus för ledarnas diskussion legat på Ukrainas strävan att bli en del av unionen.

Telegram skriver Zelenskyj om de förväntningar han framfört till den svenske statsministern:

"Vi förväntar oss att vi under Sveriges ordförandeskap i EU kommer att kunna inleda förhandlingar om Ukrainas anslutning. Det här sporrar vår armé kraftigt och är en gemensam önskan i vårt samhälle. Vi tror att detta kommer att vara ett starkt incitament för enigheten inom EU", skriver han på meddelandetjänsten.

"Väsentlig roll"

Kristersson bekräftar att man fört diskussioner om hur Sverige och EU bäst stöttar Ukrainas närmande till EU. På Twitter skriver han att Ukraina är "högsta prioritet" under det svenska ordförandeskapet.

ANNONS

"EU kommer också spela en väsentlig roll i Ukrainas återuppbyggnad", konstaterar han på Facebook.

Statsministern uppger även att Sveriges humanitära insatser och mottagandet av ukrainska flyktingar berördes.

Tackar för stöd

Zelenskyj tackar Kristersson för den humanitära hjälpen och bjuder även in statsministern för ett personligt möte i Kiev.

Kristersson understryker att Sveriges militära stöd kommer att fortsätta.

"För att vi vill, men också för att stödja Ukraina är helt avgörande även för vår egen säkerhet. Tillsammans med andra länder förbereder vi nu kommande steg i detalj", skriver han på Facebook.

Sverige och övriga EU länders militära, finansiella och humanitära stöd till Ukraina uppgår till stora summor men den överlägset största bidragsgivaren är USA.

ANNONS