Ytterligare 160 afghanska medborgare evakuerade

Ytterligare drygt 160 afghanska medborgare, som har arbetat för Sverige i Afghanistan, har evakuerats ur landet. De ska nu transporteras till Sverige, säger utrikesminister Ann Linde (S) till Ekot.

ANNONS
|

Sedan talibanernas maktövertagande i Afghanistan i augusti har Sverige arbetat för att evakuera personer med svenskkoppling.

På fredagen uppger utrikesminister Ann Linde (S) för Ekot att ytterligare drygt 160 personer har evakuerats. Det ska handla om afghanska medborgare, varav de flesta har arbetat för Försvarsmakten. Vissa är också människorättsaktivister, enligt utrikesministern.

– De har inte anlänt till Sverige nu, men de är ute ur Afghanistan och har landat på en annan ort. Nu kommer de här ärendena att handläggas av Migrationsverket och efter det kommer det ske vidare transport till Sverige, säger utrikesminister Ann Linde (S) till Ekot.

LÄS MER:Svenska Yasmine i täten för FN-delegation i Afghanistan

Fortsätter arbeta med evakueringar

För svensk del fortsätter arbetet med att evakuera fler människor från Afghanistan.

ANNONS

– Vi fortsätter hjälpa dem som Sverige samarbetar med. Det här är ett mycket svårt jobb. Det är inte enkelt vare sig att få tillstånd eller få ut personerna, det är mycket riskfyllt flera gånger, säger Ann Linde och fortsätter:

– UD-personalen jobbar mycket hårt med detta och kommer fortsätta jobba med detta med oförminskad styrka.

LÄS MER:Svårt infria löften om nödhjälp till Afghanistan

LÄS MER:Göteborg King Cricket Club är ett ljus i mörkret för afghanska flyktingar

LÄS MER:Så växte konflikten fram i Afghanistan – 40 år av invasioner och inbördeskrig

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS