Elon Musk äger både X (tidigare Twitter) och Tesla. Nu dyker en varningstext upp på X om Aftonbladets granskning av elbilsjätten.
Elon Musk äger både X (tidigare Twitter) och Tesla. Nu dyker en varningstext upp på X om Aftonbladets granskning av elbilsjätten. Bild: Michel Euler

X som drivs av Teslagrundaren varnar för granskning av Tesla

Aftonbladet har rapporterat om hur barnarbete i gruvor på Madagaskar kan kopplas till leverantörer företaget Tesla anlitar. Nu varnar X, som drivs av Teslagrundaren Elon Musk för granskningen.
– Det är anmärkningsvärt, säger Karin Schmidt, redaktionschef på Aftonbladet, till tidningen.

ANNONS
|

Aftonbladets granskning visar hur barn bryter glimmer i gruvor på Madagaskar, en mineral som är viktig i produktionen av elbilsbatterier. Tidningen har också visat att bland annat elbilsföretaget Tesla kopplas till kinesiska leverantörer som köper glimmer som brutits av barn.

Företagets fabriker i USA har tagit emot 51 leveranser med glimmerprodukter från två kinesiska företag som köper mineral från gruvorna där det pågår barnarbete. Även Volvo Cars och BMW gör affärer med företagen, enligt tidningen.

Nu varnar sociala medieforumet X, tidigare Twitter, som ägs av Teslagrundaren Elon Musk, för Aftonbladets artikel om kopplingarna mellan Teslas leverantör och barnarbete, rapporterar Aftonbladet.

ANNONS
Bild: Skärmklipp

Varningstext

Länken är markerad som ”känsligt innehåll”. När man klickar på den hamnar man inte på tidningens sajt, istället dyker det upp ett varningsmeddelande om att länken kan vara osäker, eftersom innehållet kan vara spam, våldsamt eller vilseledande, eller bryta mot X:s regler.

– Det är anmärkningsvärt att X klassar vårt väl genomarbetade journalistiska jobb som ”osäkert”. Vi vill gärna veta vad de har för belägg för det, säger Karin Schmidt, redaktionschef, till Aftonbladet.

Artikeln om barnarbete och glimmer där Tesla inte nämns har inte något varningsmeddelande.

En av dem som kritiserar X är Karin Olsson, biträdande chefredaktör på Expressen. Hon frågar sig om Elon Musk försöker göra det svårare att läsa granskningen av Tesla.

LÄS MER:Alla varningsflagg hissas när affärsmannen lovar ”en ny storhetstid”

LÄS MER:Storinvesterare uppmanar Tesla: Skaffa avtal

LÄS MER:Facken hålls utanför i Teslas bråk med Postnord

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS