Gabriel Wikström (S) ansvarar för Socialdemokraternas eftervalsanalys. Arkivbild.
Gabriel Wikström (S) ansvarar för Socialdemokraternas eftervalsanalys. Arkivbild.

Wikström tillbaka – analyserar S valresultat

ANNONS
|

Före detta folkhälsominister Gabriel Wikström (S) har fått i uppdrag att leda en grupp som ska analysera Socialdemokraternas historiskt låga valresultat. Partiet fick endast 28,3 procent av rösterna den 9 september, den lägsta siffran i modern tid. Redan nu pekar Wikström på två förklaringar: koalitionsregerandet med Miljöpartiet och S snabba omsvängning i flyktingfrågan, skriver Dagens Nyheter.

- Väljarna har väldigt svårt när ett parti rör sig mellan olika ytterligheter eller ståndpunkter. Det fick inte minst M erfara under Anna Kinberg Batra men vi har också haft en släng av sleven i och med hanteringen av flyktingkrisen, säger Gabriel Wikström till DN.

ANNONS

Analysgruppen består av sex ledamöter och har tillsatts av S partistyrelse. Eftervalsanalysen ska redovisas i februari nästa år och partiet hoppas dra lärdomar av höstens valrörelse inför EU-parlamentsvalet i maj 2019. Wikström ska särskilt undersöka varför Socialdemokraterna tappade så stort bland arbetarklassen och i klassiskt starka S-fästen.

Gabriel Wikström avsade sig sina politiska uppdrag i juli 2017 till följd av utmattning.

TT

ANNONS