Maria Wetterstrand överlämnar utredningen om bioflygbränsle till miljö- och klimatminister Isabella Lövin. Arkivbild.
Maria Wetterstrand överlämnar utredningen om bioflygbränsle till miljö- och klimatminister Isabella Lövin. Arkivbild.

Wetterstrand anklagas för jäv

Samtidigt som Maria Wetterstrand ledde regeringens utredning om bioflygbränsle satt hon i styrelsen för ett bolag som utvecklar miljövänliga drivmedel.

ANNONS
|

I måndags presenterade det tidigare MP-språkröret Maria Wetterstrand en utredning om att få in mer biobränsle i flygindustrin. Senare under dagen publicerade sajten Samhällsnytt uppgifter om hennes roll som styrelseordförande och aktieägare i företaget Cortus Energy.

Företaget utvecklar mer miljövänliga bränslen och har bland annat tagit emot nästan 400000 kronor av Energimyndigheten för att utveckla biobränsle till flygplan. Sedan utredningen presenterades i måndags har aktiekursen för Cortus gått upp över 60 procent.

"Otroligt långt"

Maria Wetterstrand har sagt att hon inte ser någon intressekonflikt.

- Jag har inte själv någon beslutsmakt i den här frågan och även om man skulle ta ett sådant här beslut som skulle träda i kraft ett par år framåt så är det otroligt långt till att det skulle innebära att det här bolaget skulle få pengar till att investera i att bygga en anläggning som skulle producera nånting som blir sålt till slut, säger hon till Expressen.

ANNONS

I en kommentar till Sveriges Radios Ekot skriver miljödepartementets expeditions- och rättschef, Lena Ingvarsson, att departementet hade kunskap om Wetterstrands engagemang i företaget, men inte betraktade det som en jävssituation.

Se över rutiner

Louise Brown, ordförande för antikorruptionsorganisationen Transparency international i Sverige, tycker däremot departementet har en hel del att förklara.

- Jag tycker det är en glasklar intressekonflikt att hon som utredare samtidigt har aktieinnehav och är styrelseledamot inom samma verksamhetsområde, säger hon.

- Jag tycker det låter väldigt konstigt att man inte är partisk i den här typen av situation.

Louise Brown anser att regeringskansliet behöver se över sina rutiner.

- Är processerna robusta? Är personerna som tar beslut tillräckligt kompetenta?

ANNONS

Miljöminister Isabella Lövin har ännu inte kommenterat uppgifterna om Maria Wetterstrands dubbla roller.

TT

ANNONS