Maria Wetterstrand överlämnar utredningen om bioflygbränsle till miljö- och klimatminister Isabella Lövin. Arkivbild.
Maria Wetterstrand överlämnar utredningen om bioflygbränsle till miljö- och klimatminister Isabella Lövin. Arkivbild.

Wetterstrand anklagas för jäv

Samtidigt som Maria Wetterstrand ledde regeringens utredning om bioflygbränsle satt hon i styrelsen för ett bolag som utvecklar miljövänliga drivmedel.

ANNONS
|

I måndags presenterade det tidigare MP-språkröret Maria Wetterstrand en utredning om att få in mer biobränsle i flygindustrin. Senare under dagen publicerade sajten Samhällsnytt uppgifter om hennes roll som styrelseordförande och aktieägare i företaget Cortus Energy.

Företaget utvecklar mer miljövänliga bränslen och har bland annat tagit emot nästan 400000 kronor av Energimyndigheten för att utveckla biobränsle till flygplan. Sedan utredningen presenterades i måndags har aktiekursen för Cortus gått upp över 60 procent.

"Otroligt långt"

Maria Wetterstrand har sagt att hon inte ser någon intressekonflikt.

- Jag har inte själv någon beslutsmakt i den här frågan och även om man skulle ta ett sådant här beslut som skulle träda i kraft ett par år framåt så är det otroligt långt till att det skulle innebära att det här bolaget skulle få pengar till att investera i att bygga en anläggning som skulle producera nånting som blir sålt till slut, säger hon till Expressen.

ANNONS

I en kommentar till TT via mejl skriver miljöminister Isabella Lövin (MP) att hennes departement hade kunskap om Wetterstrands engagemang i företaget, men betraktade det inte som en jävssituation

"Min bedömning är att det här inte har påverkat utredningens förslag, men det är olyckligt att misstanke mot utredningens trovärdighet väcks", skriver miljöministern.

Se över rutiner

Louise Brown, ordförande för antikorruptionsorganisationen Transparency international i Sverige, tycker däremot departementet har en hel del att förklara.

- Jag tycker det är en glasklar intressekonflikt att hon som utredare samtidigt har aktieinnehav och är styrelseledamot inom samma verksamhetsområde, säger hon.

- Jag tycker det låter väldigt konstigt att man inte är partisk i den här typen av situation.

Louise Brown anser att regeringskansliet behöver se över sina rutiner.

- Är processerna robusta? Är personerna som tar beslut tillräckligt kompetenta?

ANNONS

TT

ANNONS