Laxsjö ligger i Jämtland, nio mil norr om Östersund.
Laxsjö ligger i Jämtland, nio mil norr om Östersund. Bild: Google Maps

Wendela söker Helena – kvinnan som "kidnappade" henne som barn

Heter du Helena, är i 50-årsåldern? "Kidnappade" du ett barn i Jämtland i början på 80-talet? Nu söker Wendela Engeliv någon som stämmer in på den beskrivningen. Hon vill nämligen tacka kvinnan som räddade henne när hon som ettåring lämnades helt ensam, kvinnan som agerade när ett helt samhälle höll tyst.

ANNONS
|

"Bästa Göteborg, kanske ni kan hjälpa mig?" inleds Wendela Engelivs inlägg i Facebookgruppen.

Men hon söker varken information om Västtrafiks biljettsystem eller tips på stans bästa krogar. Nej, Wendela söker en Helena i 50-årsåldern.

De träffades första gången för nära 40 år sedan i Laxsjö, nio mil norr om Östersund. Wendela var bara ett år gammal. Trots att hon var så liten lämnades hon hemma ensam under långa perioder och fick bara mat och blöjan bytt någon gång per dygn.

Wendela har fått det återberättat hur hennes gråt och skrik kunde höras från det olåsta huset.

– Men ingen agerade. Ingen gjorde någonting utan lät det fortgå, säger Wendela.

ANNONS
Wendela som barn, i sina favoritstövlar.
Wendela som barn, i sina favoritstövlar. Bild: Privat

Ingen, förutom en 15-åring vid namn Helena. Tonåringen, som bodde nära Wendelas hem, ska till slut inte ha stått ut längre utan marscherade över till grannhuset, gick in och hämtade det ledsna barnet. I tre dagar blev Wendela omhändertagen hemma hos Helena.

LÄS MER:De berättar om barndomens helvete – kräver miljoner av samhället

"Så arg att ingen agerade"

Till slut hämtades Wendela hem igen, med löftet om att hon skulle få det bättre. Men det slutade med att hon placerades i ett familjehem några år och i dag har Wendela inte någon kontakt med någon från sitt tidigare hem.

Men under sin uppväxt har hon fått höra historien om hur hon blev "kidnappad" av en tonårig tjej. Och i början av 2000-talet träffades faktiskt Wendela och Helena igen. Helena bekräftade historien själv och att hon hade kidnappat Wendela var Helenas egna ord.

Wendela Engeliv vill gärna tacka Helena, om hon vill ha kontakt.
Wendela Engeliv vill gärna tacka Helena, om hon vill ha kontakt. Bild: Privat

– Hon sa att hon blev så arg att ingen agerade. Att hon blev så upprörd och kände sådan frustration att hon gick och hämtade mig, säger Wendela.

Så vitt hon vet ska ingen polisanmälan ha gjorts.

Men när de sågs för 20 år sedan var Wendela fortfarande ung och hon hade gärna fått kontakt med Helena igen. För att, som hon själv uttrycker det i sitt Facebookinlägg, "ge henne ett Nobelpris i civilkurage":

ANNONS

LÄS MER:Sofia bröt lårbenshalsen på spårvagnen – söker sina hjältar

"Alla vuxna i byn visste vad som pågick i det där huset och att det fanns ett litet barn lämnat där, men ingen gjorde något. Du som 15-åring var den enda som hade förstånd och mod att ingripa. Är dig evigt tacksam för det!"

Mörkt hår och talade göteborgska

– Jag vill tacka henne. Hon var den enda som gjorde något när ingen annan gjorde det, säger Wendela.

Problemet är bara att hon inte vet vad Helena heter i efternamn och har inte några kontaktuppgifter till henne.

I början av 80-talet ska Helena ha varit 15 år och bott i Laxsjö, Jämtland. Hon är eller var mörkhårig och bör nu vara i 50- eller 55-årsåldern. I början av 2000-talet bodde hon i Göteborg, hade långt och lite vågigt hår, var ganska slank och pratade enligt Wendela tydlig göteborgska.

Känner du igen dig? Eller känner du någon som kanske stämmer in på beskrivningen?

Om du vill ha kontakt, hör av dig till michaela.karlen@gp.se så förmedlar GP kontakten.

Det finns även äldre bilder på Helena som man kan ta del av om man tror sig veta vem det handlar om.

LÄS MER:Emma, 20, hoppade på tjuven på spårvagnen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS