Wallström hyllade stockholmarna i sitt tal

EU måste ha ett gemensamt asylsystem, där ansvaret delas. Margot Wallström använde delar av sitt tal till att trumma in partiledningens linje, när S-kongressen började på allvar. Under söndagen ska säkerhetsfrågor och migration diskuteras under Socialdemokraternas kongress. Stefan Löfven ansluter till kongressen under dagen.

ANNONS
|

Som GP tidigare berättat finns flera motioner som kräver en åtgång till de regler som gällde före den tillfälliga asyllagstiftning som tillkom under hösten 2015. Inte minst har försvårandet at familjeåterföreningar och övergången till tillfälliga uppehållstillstånd ifrågasatts.

Vid en pressträff på söndagsmorgonen betonade EU- och handelsminister Ann Linde att det är EU som är lösningen, att det är EU:s system som måste fungera bättre.

Samma budskap kom från utrikesminister Margot Wallström.

– EU ska ha ett gemensamt asylsystem där ansvaret delas, annars ska EU-pengar dras in. För EU måste stå upp för sin grundtanke. Det innebär att de lagar som vi lägger fast framöver inte kommer att kunna skilja sig nämnvärt från övriga EU. För solidaritet måste gå hand i hand med ordning och reda, sa hon i sitt tal. I de förslag till nya riktlinjer på migrationsområdet, som ska diskuteras under eftermiddagen, finnsett par förändringar som tillkommit under överläggningar mellan ombuden.

ANNONS

Nu heter det att Socialdemokraternas principiella inställning är attpermanenta uppehållstillstånd och möjlighet till familjeåterförening ökar tryggheten och främjar en bra etablering. Och att partiet kommer att verka för detta inom EU. För det är fortfarande hon EU som ansvaret ligger, i de nya skrivningarna.

Eftermiddagens debatt kommer att visa om alla ombud tycker att de förändringarna är tillräckliga.

Ett tal som tog avstamp i händelserna i Stockholm under fredagseftermiddagen. Margot Wallström hyllande "alla i vårt fina samhällsbygge som har arbetet extra intensivt under det senaste dryga dygnet" och alla stockholmare som ställde upp för varandra i en svår stund.

– Syftet med terrorattacker är att slå split och skapa skräck. Stockholm svarade med värme, lugn och medmänsklighet. Med en sådan huvudstad kan ondskan aldrig besegra Sverige.

Efter Margot Wallströms inledningstal fortsattekongressen med behandling av motioner om Sveriges säkerhetspolitik. Bland annat avslogs ett krav på att erkänna Västsahara. Kongressen gick istället på linjen att stödja FN-processen.

ANNONS