Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Utrikesminister Margot Wallström hoppas att svenska representanter ska få träffa KI-forskaren Ahmadreza Djalali i Iran. Arkivbild.

Wallström hoppas på möte med Djalali

Utrikesminister Margot Wallström (S) hoppas att det ska bli lättare för Sverige att få träffa den dödsdömde KI-forskaren Ahmadreza Djalali i Iran sedan han fått svenskt medborgarskap.

- Vi hoppas att det här ska innebära att vi kan få konsulärt tillträde, alltså att vi får träffa honom och kan bistå honom konsulärt. I övrigt är det väldigt svårt att bedöma vad det här innebär i Iran, säger Wallström till TV4.

Djalali har bott flera år i Sverige men sitter fängslad dömd till döden i Iran för påstått spioneri för Israels räkning, någon han nekar till.

- Jag har vid ett par tillfällen pratat med utrikesministern i Iran och vädjat för hans sak och vi har tagit upp det här i EU-kretsen. Vi driver på för att det här straffet inte ska verkställas, säger Wallström.

Ahmadreza Djalali är läkare och forskare i katastrofmedicin. Han är iransk medborgare men har sedan 2015 permanent uppehållstillstånd i Sverige och sedan i veckan fullt medborgarskap. Djalali greps i Iran den 25 april 2016 när han var i landet för att delta i seminarier om katastrofmedicin på inbjudan av universitet i Iran. Han hade vid flera tidigare tillfällen rest till Iran utan problem.