Den palestinska flaggan tillsammans med DFLP:s flagga. Arkivbild.
Den palestinska flaggan tillsammans med DFLP:s flagga. Arkivbild. Bild: Nasser Nasser AP/TT

V:s pengar gick till terrorkopplad Palestinagrupp

Pengar från Vänsterpartiets biståndsorganisation har under flera år gått till projekt med koppling till den palestinska organisationen DFLP.
DFLP har bekräftat delaktighet i Hamas blodiga attack i Israel.
"Vedervärdigt" säger Sida, som stått för pengarna.

ANNONS
|

Pengar från Vänsterns internationella forum (VIF), som är Vänsterpartiets biståndsorganisation, har gått till ungdomsprojekt med koppling till den palestinska organisationen DFLP.

Pengarna, som kommer från Sida, har använts för att bland annat stärka demokrati och mänskliga rättigheter.

Dagen efter terrordådet i Israel gick DFLP:s ledare ut och bekräftade att delar av gruppen deltagit i attacken i Israel. Något som också VIF konstaterar i ett pressmeddelande.

Gick via danskt parti

"Vi är chockade. VIF har via danska Enhetslistan stöttat ett jämställdhetsprojekt för unga och mänskliga rättigheter på Västbanken. Nu har vi fått veta att ett av partierna kopplade till projektet har deltagit i de vedervärdiga attackerna", säger Johanna Eliasson, ordförande för VIF, i en kommentar.

ANNONS

Enligt pressmeddelandet har Vänsterpartiet bidragit med pengar till projektet, som alltså har distribuerats av det danska partiet Enhetslistan, mellan 2013 och 2019.

Nyhetsbyrån Ritzau skriver att Enhetslistan, sedan uppgifterna framkommit, har avslutat sitt samarbete med DFLP.

Nike Dahlskog, generalsekreterare på VIF, säger till TT att det inte finns något som tyder på att pengarna gått direkt till DFLP.

– Pengarna har stöttat ungdomsplattformen. De har använts till bland annat transporter och hyra av lokaler så att de här ungdomarna har kunnat träffas, säger hon.

Ungdomarna har i sin tur kommit från de tre partierna PPP, FIDA och DFLP.

TT: Visste ni att det fanns koppling till de här tre partierna?

– Vi stöttade den här ungdomsplattformen och de här ungdomarna. Ungdomarna lämnade en aktivitetsplan till Enhetslistan som i sin tur lämnade en plan till oss. Där framgick att ungdomar från de här partierna deltog.

Totalt rör det sig om 2 miljoner kronor under åren.

I ett mejl till TT skriver Sidas pressavdelning att pengarna har gått till Al Muntadas plattform för ungdomar med verksamhet på Västbanken.

Sida vill ha redogörelse

Sida skriver att de "delar bedömningen av Vänsterns Internationella forum att detta är vedervärdigt" samt att man "självklart tar avstånd" från organisationer som på något sätt deltar i terrordåd och krig.

ANNONS

Myndigheten skriver vidare att pengarna, såvitt man förstått, inte gått till någon form av aktiviteter kopplade till våld.

Sida har nu bett VIF om en redogörelse kring vad som har hänt och vilken typ av samarbete det rör sig om med de palestinska parterna.

"Vi kommer sedan att se om detta föranleder eventuella konsekvenser", skriver myndigheten.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS