Snart enbart på recept. Arkivbild.
Snart enbart på recept. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Vanliga värktabletter på recept efter larm

I dag säljs de receptfritt – men nästa sommar krävs det recept för att få köpa tabletter och kapslar med diklofenak. Balansen mellan nytta och risk är inte längre försvarbar, enligt Läkemedelsverket.

ANNONS

Diklofenak är en substans som är inflammationsdämpande, lindrar smärta och dämpar feber. Voltaren, Ignorin och Eeze är exempel på läkemedel som innehåller ämnet. I dag kan dessa köpas utan recept, men Läkemedelsverket konstaterar att det finns risk för hjärt-kärlbiverkningar, även vid låga doser och korta behandlingstider.

– Man har i flera år känt till att det finns en ökad risk för hjärt-kärlbiverkningar med diklofenak. Men man har inte vetat så tydligt vilken behandlingslängd och vilka doser det handlat om. Men förra hösten kom en studie som visade att de doser som det kan handla om finns receptfritt. Vi tycker inte längre att balansen mellan nytta och risk är försvarbar, säger Paulina Tuvendal, klinisk utredare på Läkemedelsverket.

ANNONS

I fjol såldes 2,6 ton av substansen receptfritt i Sverige, plus 1,4 ton via recept, enligt Läkemedelsverket. Den finns förutom i kapsel- och tablettform även i form av gel, sprej och plåster.

Från den 1 juni 2020 införs receptbeläggningen på tabletter och kapslar. I stället kan konsumenter använda produkter som innehåller paracetamol, ibuprofen eller naproxen, enligt myndigheten.

– Det viktigaste är att människor som har en smärtproblematik pratar med sin läkare och får individuell hjälp, säger Paulina Tuvendal.

Risken för hjärt-kärlbiverkningar gäller inte de produkter med diklofenak som används på huden.

Diklofenak är receptbelagt i ungefär en tredjedel av länderna i Europa, enligt Läkemedelsverket.

ANNONS