Strömavbrott och vägar som blockerats av träd inledde julaftonen för flera tusen sydsvenskar. Och väderproblemen väntas fortsätta med ishalka under morgonen. Arkivbild.
Strömavbrott och vägar som blockerats av träd inledde julaftonen för flera tusen sydsvenskar. Och väderproblemen väntas fortsätta med ishalka under morgonen. Arkivbild.

Vindarna avtar – men halt på vägarna

ANNONS
|

Kraftiga vindbyar, på sina håll uppemot 24 meter per sekund, drog fram över södra Sverige under gårdagskvällen och ledde till att träd blåste ner över vägar och elledningar. Problemen var störst i Blekinge, Kronoberg och norra Skåne län, där mellan tio och tjugo vägar var blockerade.

Problemen började vid 22-tiden och bestod till efter midnatt. De träd som fallit är nu bortplockade från vägbanorna.

- Det finns inga problem nu. Det var en smidig insats, och man hade inga problem att hinna med. Det är ju heller inte så mycket trafik under natten, säger Beisy Sundin vid Trafikverkets pressjour.

ANNONS

Tusentals hushåll drabbade

Under kvällen förlorade 6000 hushåll strömmen, framförallt i Blekinge, Kalmar och Skåne län, också detta en följd av de hårda vindarna. Vid 07-tiden på julaftons morgon hade strömmen dock kommit tillbaka för de flesta. De knappt 500 kunder som fortfarande är strömlösa ska ha fått tillbaka strömmen senast klockan 10, enligt Eon.

- Vi har haft extra beredskap och det kommer vi att fortsätta att ha under julen. Vi vill inte att några kunder ska vara strömlösa under juldagarna, säger Johan Aspegren, kommunikationschef på Eon.

- Det har blåst som tusan. Det är det som har varit bekymret, säger han.

Även 1500 hushåll i Västernorrlands län uppges ha förlorat strömmen det senaste dygnet.

Ishalka och regn

Även om de hårda vindarna har avtagit under julaftonsmorgonen är det fortsatt blåsigt i framför allt Skåne.

- Det ser inte ut att komma på varningsnivåer, men det rör sig om hårda, västliga vindar, säger Sandra Andersson, jourhavande meteorolog på SMHI.

ANNONS

För Götalands del väntar mulet väder med risk för regn. Någon vit jul är det inte tal om.

- Götaland får en ganska regnig julafton.

Även om vindarna avtagit är det fortfarande en god idé att ta det försiktigt ute på vägarna. I Svealand väntas temperaturen ligga runt noll grader med risk för halka, och längre norrut råder minusgrader med vinterväglag.

TT

ANNONS