Vill slippa betala barnmorska vid hemförlossning

ANNONS
|

- Jag tycker att det är synd att man inte kommit längre. I Stockholm har de haft det här i system sedan 2001. Att kvinnor som uppfyller kriterier som garanterar säkerheten har möjlighet att få en barnmorska som kommer hem till dem. Det finns ingen anledning att avråda friska kvinnor med normal graviditet från hemförlossning, säger Helena Lindgren, docent i reproduktiv hälsa vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Den som vill föda hemma i Västra Götaland måste själv hitta en barnmorska och bekosta förlossningen. Det är en kostnad på runt 20 000 kronor. Vilket kan vara svåra pengar att få fram för småbarnsföräldrar, säger Helena Lindgren.

ANNONS

De allra flesta vill dock föda på sjukhus. Bara runt två procent vill föda i hemmet, men av de som genomför förlossningen hemma gör var femte det utan en barnmorska närvarande.

Västra Götalandsregionen har sagt nej till att ge kvinnor som vill föda hemma bidrag i flera år. I maj i år resulterade det i en rättsprocess. En kvinna från Mölndal tog beslutet till förvaltningsrätten och hänvisade bland annat just till att bidrag för att ha barnmorska vid hemförlossning betalas ut i Stockholm.

Enligt Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen, handlar det om att kunna erbjuda samma vård till alla kvinnor. Något som hon menar blir svårt att lösa vid hemförlossningar i en så stor region som Västra Götaland.

- Vi måste kunna erbjuda en jämlik vård i hela regionen. Om det skulle bli komplikationer vid en hemförlossning i Dalsland är det långt till sjukhusen, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen.

Helena Lindgren menar att det förstås kan uppstå komplikationer i enskilda fall, men att forskningen pekar på fördelar med hemförlossning.

- Det finns statistik över friska kvinnor som säger att inte går sämre för vare sig kvinnan eller barnet om man väljer att föda hemma. Det kan alltid hända saker under en förlossning, men en frisk kvinna har egentligen inga risker vid sitt barnafödande, säger hon.

ANNONS

Ann Söderström medger att det är en svår fråga, men säger att den skickats ut bland regionens experter och att man landat i ett nej eftersom att vården på sjukhus bedöms som säkrare.

- Du kan aldrig vara hundra procent säker på att det inte kommer bli komplikationer. Visst kan man sålla ut tydliga riskmammor, men att garantera att inget händer är en helt annan sak. Jag har förståelse för att man vill föda hemma, men vi är inte beredda att ta ansvar för det genom skattefinansiering, säger Ann Söderström.

ANNONS