Julhandeln väntas slå nytt rekord i år igen. Undvik krediter, gör upp budget och spara i god tid till julhandeln är heta tips för att inte hushållskassan ska drabbas av härdsmälta. ARKIVBILD.
Julhandeln väntas slå nytt rekord i år igen. Undvik krediter, gör upp budget och spara i god tid till julhandeln är heta tips för att inte hushållskassan ska drabbas av härdsmälta. ARKIVBILD.

Viktigt göra budget för julhandeln

ANNONS
|

Nyligen kom Svensk Handel med prognosen för årets julhandel. Och - som vanligt - väntas den slå rekord i år igen.

Men för att inte förlora sig själv fullständigt i shoppandet är rådet från Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar, att man ska göra upp en budget för sig själv. Annars riskerar man att spendera mer än vad man egentligen har råd med.

-Det är ju lätt att dras med. Man vill ju känna sig extra givmild runt julen, säger hon.

Hedmark tycker också att det är klokt att sprida ut julens kostnader över hela året. Exempelvis kan man ha ett månadssparande som är reserverat för julfirandet, ungefär som vissa sparar till en semesterresa.

-Man behöver inte heller handla alla julklappar i december. Då belastar det inte bara en månadslön.

Hennes förslag är att man redan i januari bör öronmärka hur mycket pengar man vill lägga på stora utgifter till särskilda händelser under året, som semester och julfirande. Det gäller att vara förberedd.

ANNONS
-Vad man absolut ska försöka undvika är att bekosta julen med krediter och avbetalningar, säger Elisabeth Hedmark.

För att inte julfirandet ska ge en besk privatekonomisk eftersmak är det klokt att tänka på några saker. Julen inträffar varje år och det handlar om att vara förberedd på att utgifterna kan bli lite extra höga.

Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar, har några förslag till hur man ska göra för att inte julen ska leda till härdsmälta i hushållskassan.

Undvik att fira jul på kredit. Om man gör det ska man se till att amortera bort lånen så fort som möjligt.

Sätt av en budget så att man vet vad man har att röra sig med, och att hålla sig till den.

Börja spara till nästa jul redan i januari.

En bra julklapp till barn och barnbarn är att ge dem grundplåten till ett eget sparande. Fonder är ett gott alternativ till exempelvis presentkort.

ANNONS