Ordningsvakterna Danne Kronstrand och Frida Fredholm jobbar för Stockholms stad.
Ordningsvakterna Danne Kronstrand och Frida Fredholm jobbar för Stockholms stad. Bild: Henrik Montgomery/TT

"Vi ska ju verka för att skapa trygghet"

Ena dagen ingripa vid ett hjärtstopp i tunnelbanan, andra dagen enklare tillrättavisningar av någon som fått för mycket att dricka. Variationen i yrket är en av drivkrafterna för ordningsvakterna Daniel Kronstrand och Frida Fredholm. Men det finns också flera utmaningar.

ANNONS

Klockan är 14, en ny arbetsdag har precis inletts. Efter genomgång på kontoret sätter sig Daniel Kronstrand och Frida Fredholm i bilen. Tillsammans bildar de arbetspar fram till klockan 01 kommande dag med ett arbetsområde som den här gången sträcker sig över södra Storstockholm.

Så mycket är klart, men vilka situationer de kommer att hamna i desto mer osäkert. Daniel Kronstrand med tio år som ordningsvakt lyfter just det som en del av charmen med yrket.

– När jag började var det inom hotellverksamhet som är lite av en värld för sig själv. Det här är mycket större områden att verka i och vi har blivit mer som patruller, men jag ser det som positivt. Vi ska ju verka för att skapa trygghet, säger han.

ANNONS

Fler kvinnor

Ingen av dem är speciellt förvånade över statistiken från Säkerhetsföretagen. Överlag har arbetsbelastningen ökat, poängterar Daniel Kronstrand. För Frida Fredholm med några år som ordningsvakt var det inget självklart yrkesval.

– Jag har velat bli polis och hade kanske inte tänkt mig att jobba som ordningsvakt. Det här är ett sätt att lite testa på yrket, säger hon.

Det är heller ingen slump att de båda jobbar ihop. Generellt ses tydliga fördelar med att ha kvinnliga och manliga medarbetare som jobbar ihop, något de båda understryker.

– Det är bara positivt. Man kompletterar varandra och kan hantera olika personligheter. Även om det fortfarande är framförallt ett manligt yrke blir det alltfler kvinnor som kommer in, är de bådas erfarenhet.

"Del av uniformen"

Ifrågasättandet av yrket förekommer ständigt. Det blir en del av vardagen när man kliver i uniformen.

– Du får tänka att det inte är oss som person utan det är just uniformen, det har med yrket att göra. Glåpord kan man sila bort, säger han.

Det som i stället sitter kvar i medvetandet är av helt annan natur. Daniel Kronstrand ger ett exempel:

– Ungdomar i yngre tonåren som lider av psykisk ohälsa. Det kan ta hårt på en, säger han.

ANNONS

Tobias Österberg/TT

Ordningsvakten Danne Kronstrand.
Ordningsvakten Danne Kronstrand. Bild: Henrik Montgomery/TT
ANNONS