"Vi går igenom punkt för punkt"

ANNONS
|

Efter dagens GP-artikel om påstådda missförhållanden krävs organisationen nu på svar från Svensk insamlingskontroll, SFI.

– Sådant här är inget vi stoppar i byrålådan, säger Eva Birath, kanslichef på SFI.

GP granskar i ett par artiklar hjälporganisationen Rädda Barnen. Den första delen i serien, som publicerades på onsdagen, ställer frågan vart pengarna till Rädda Barnen egentligen tar vägen. En avhoppad medarbetare hävdar bland annat att den ekonomiska redovisningen missköts och pekar på orimligt höga chefslöner och på hur pengar går till de anställdas egna utsvävningar.

Men det är uppgifter som är nya för Svensk insamlingskontroll.

– Så vitt vi kan se följer Rädda Barnen de föreskrifter vi har och det har inte kommit fram några klagomål från allmänheten som gett oss anledning att titta närmare på dem, säger Eva Birath, kanslichef.

ANNONS

Höga administrationskostnader

Insamlingskontrollen ställer upp ett antal kriterier för att en hjälporganisation ska få använda sig av så kallade 90-konton.

Dessa syftar till att försäkra givarna om att insamlingarna inte belastas med oskäliga kostnader och att pengarna verkligen når fram till rätt ändamål. Administrationskostnaderna får till exempel inte överstiga mer än 25 procent.

Men källor inom Rädda Barnen uppger i onsdagens GP att de administrativa kostnaderna ofta hamnar över 40 procent i vissa länder.

Svensk insamlingskontroll saknar nämligen möjligheten att kontrollera om pengarna sedan slussas vidare till andra organisationer i länder dit hjälpen ska gå.

– Där är det svårt för oss att kontrollera vart pengarna går, utan det ska organisationen själv göra. Vi kan bara säkerställa att de har bra eget kontrollsystem, säger Eva Birath.

Väntar på svar

Men efter att SFI under onsdagseftermiddagen pratat med Rädda Barnen om innehållet i artikeln, har man ställt ett antal frågor man väntar att få svar på.

– Ingen av de källor som uttalar sig i texten har vänt sig till oss för en granskning, men vi reagerar på en gång när vi hör om sådant här. Kritiken är allvarlig, men jag vill inte säga mer än så förrän vi vet mer, säger Eva Birath.

ANNONS

Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin kommenterade på onsdagseftermiddagen GP:s artikel i ett pressmeddelande.

- Anklagelserna att Rädda Barnens insamlade medel går till lyx är mycket allvarliga, men artikeln innehåller flera felaktigheter och lösryckta beskyllningar, säger hon i pressmeddelandet.

- Vi går därför nu igenom punkt för punkt för att kontrollera anklagelserna i detalj. Vårt arbete är oerhört viktigt och vi vet att vi gör ett bra jobb i Sverige och i 27 andra länder. Vad som oroar oss mest just nu är att denna debatt tar fokus från vårt arbete med de mest utsatta barnen, säger hon.

ANNONS