Polisens tekniker på platsen utanför Vetlanda sedan 21-åriga Tove hittats död i november förra året. Arkivbild.
Polisens tekniker på platsen utanför Vetlanda sedan 21-åriga Tove hittats död i november förra året. Arkivbild. Bild: Adam Ihse/TT

Vetlandakvinnorna kan skriva kriminalhistoria

De två kvinnor som åtalats för mordet på 21-åriga Tove i Vetlanda skriver in sig i svensk kriminalhistoria om de döms. Det säger Jenny Yourstone, doktor i psykologi som forskat på dödligt våld hos kvinnor.
– Det är så många komponenter här som mer liknar manligt dödligt våld.

ANNONS
|

Under fredagen åtalades två kvinnor, 18 och 20 år gamla, för mord på 21-åriga Tove i Vetlanda i oktober förra året. Enligt åtalet har de hjälpts åt att strypa Tove och sedan transportera hennes kropp till ett skogsområde där de försökt bränna upp den. 20-åringen ska sedan ha återvänt till platsen samma dag för att hälla brandfarlig vätska på kroppen och antända den igen.

18-åringen nekar till mord men erkänner att hon var med och flyttade kroppen. 20-åringen har erkänt att hon tog strypgrepp på Tove, men förnekar också mord.

Jenny Yourstone, doktor i psykologi vid Södertörns högskola, som forskat på dödligt våld hos kvinnor, menar att det rör sig om ett mycket ovanligt fall.

ANNONS

– Det är verkligen så att det sticker ut, säger hon.

Kvinnor som mördar kvinnor

Att kvinnor mördar kvinnor är i sig ovanligt – här är det dessutom två kvinnor som misstänks ha agerat tillsammans, och de är betydligt yngre än vanligtvis, säger hon.

– Det sättet de har hanterat kroppen på efter hennes död är också extremt ovanligt, då man transporterar kroppen och till och med åker tillbaka till platsen för att försöka dölja brottet. Även om det sker är det framför allt män som gör så. Kvinnor är mycket mer benägna att själva anmäla brottet och larma – och då är offret oftast en man.

Dödligt våld kan ske i affekt eller föregås av viss planering, och Yourstone ser flera saker som tyder på att detta inte rör sig om en enstaka händelse som spårat ur.

Hon lyfter bland annat sökningar som hittats i 20-åringens dator som kan tolkas som viss planering – men även att kvinnan också åtalas för att ha tänt på fasaden på Toves pappas hus i januari 2022 där Tove då bodde.

– Utifrån det går det inte att utesluta att det skulle kunna finnas en mental förberedelse för att göra något. Inte att man vet när det ska göras, men att det finns en mental förberedelse som gör att man också genomför brottet.

ANNONS

Oklart motiv

Något tydligt motiv har åklagaren inte funnit, annat än att peka på att 20-åringen och Tove haft en konfliktfylld relation. Generellt när kvinnor dödar kvinnor finns det ofta svartsjuka runt en man i bakgrunden, säger Jenny Yourstone.

– Vi har flera sådana exempel i Sverige, så det kan vara så att det finns med i någon mening här, och det kan ligga längre bak i tiden. En annan möjlig anledning skulle kunna vara någon form av konflikt om vilken social status man har i gruppen.

Personer som kan genomföra den typ av brott som åklagaren påstår har skett i Vetlanda har ofta låg empatiförmåga och svårt att hantera sin aggressivitet, enligt Jenny Yourstone. Undersökningar har dock visat att kvinnorna inte lider av någon allvarlig psykisk störning.

– Där tittar man bara på om det enligt lagens mening är en allvarlig psykisk störning. Man tar ofta miste på att det betyder att personen har en helt god psykisk hälsa, men det kan ändå vara så att man har vissa brister som mer har att göra med till exempel personlighetsstörningar, säger Jenny Yourstone.

Fakta: Detta har hänt

Lördag 15 oktober: 21-åriga Tove är på en restaurang i centrala Vetlanda och lämnar den vid midnatt.

Söndag 16 oktober: Vid 02-tiden på natten ringer hon sin pojkvän och vid 04 kopplas hennes telefon upp mot en mobilmast norr om Vetlanda. Grannar säger sig höra smällar från en av de nu misstänkta kvinnornas lägenhet.

Måndag 17 oktober: Två kvinnor, 18 och 20 år gamla, tas in till förhör och anhålls sedan misstänkta för människorov.

Torsdag 20 oktober: Misstankarna har stärkts mot kvinnorna, som häktas på sannolika skäl misstänkta för människorov.

Fredag 21 oktober: Den regionala särskilda händelsen och den stora sökinsatsen efter 21-åringen avslutas.

Onsdag 2 november: Polisen hittar Tove död i ett skogsområde sydost om Vetlanda. Tidigare samma dag har de misstänkta kvinnorna omhäktats.

Måndag 7 november: Brottsrubriceringen utökas till att även omfatta mord och gravfridsbrott. Senare plockas misstankarna om människorov bort.

Fredag 17 mars: Åtal väcks mot de två kvinnorna för mord och grovt gravfridsbrott.

Rättegången planeras hållas den 27, 29, 30 samt 31 mars.

ANNONS