Bordsplacering vid mitten av honnörsbordet.
Bordsplacering vid mitten av honnörsbordet. Bild: Johan Hallnäs/TT

Vem får prata med vem på Nobelfesten?

Kungen kan prata böcker med en litteraturpristagare medan drottningen får tillfälle att konversera en fysikprofessor. Vad som serveras på den årliga Nobelbanketten är än så länge hemligt, men vi vet vem som får umgås med vem under den långa Nobelmiddagen.

ANNONS

Det som brukar kallas festernas fest är bara timmar bort och fokus ligger som vanligt på honnörsbordet, där kungligheter, ministrar och pristagare med respektive är placerade.

Kungafamiljen är välrepresenterad i år. Kungaparet, kronprinsessparet, prins Carl Philip och prinsessan Sofia samt prinsessan Madeleine är på plats. För Madeleine är det första gången sedan 2016 som hon deltar. Saknas gör däremot hennes man Chris O'Neill, som stannar hemma i Florida för att ta hand om barnen, enligt hovet.

Prinsar och pristagare

Drottning Silvia har traditionsenligt Nobelstiftelsens ordförande Carl-Henrik Heldin till bordet. På drottningens andra sida sitter fysikpristagaren James Peebles, som belönas för upptäckter om universum. Kanske kan de prata om allt mellan himmel och jord.

ANNONS

Kungens bordsdam är professor Evi Heldin. På sin andra sida har han litteraturpristagaren Olga Tokarczuk, som i sin tur förs till bordet av prins Daniel. På prinsens andra sida hittar vi Hélène Mayor, maka till fysikpristagaren Michel Mayor.

Kronprinsessan Victoria har hamnat mellan de två fysikpristagarna James Peebles och Michel Mayor.

Hemlig meny

Om någon trodde att kulturminister Amanda Lind skulle ha litteraturpristagaren Peter Handke till bordet så gissade de fel. Amanda Linds bordsherre blir Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm. Författaren Peter Handkes bordsdam är Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning.

Menyn är hemlig in i det sista, men vi vet att kocken Sebastian Gibrand svarar för middagen och konditor Daniel Roos för desserten.

För underhållningen under kvällen står soloartisterna Lisa Nilsson och Magnus Carlson ackompanjerade av Svenska Kammarorkestern.

Innan gästerna får sätta sig till bords i Blå hallen i Stockholms stadshus väntar den högtidliga prisceremonin i Konserthuset.

Rättad: I en tidigare version av texten angav Nobelstiftelsen fel bordsdam för Peter Handke.

Honnörsbordet under en tidigare Nobelbankett. Arkivbild.
Honnörsbordet under en tidigare Nobelbankett. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

För femte året i rad ansvarar Per Benjamin för blomsterdekorationerna i Stockholms stadshus. Årets tema är samspelet mellan människa och natur, det naturliga kretsloppet och årstiderna.

Temat för årets underhållning är den svenska vistraditionen. Ett flertal artister, däribland Lisa Nilsson och Magnus Carlson, kommer att uppträda.

Varje Nobelpristagare får bjuda med sig 16 personliga gäster. Gästerna sitter vid 65 bord, med total bordslängd på 360 meter.

Till dukningen används cirka 500 meter linneduk, vävd av Klässbols Linneväveri och designad av Ingrid Dessau. Personalen som hanterar dukarna bär vita handskar, eftersom minsta fettfläck kan göra dem skrynkliga.

Den nuvarande Nobelservisen togs fram 1991, inför 90-årsjubileet, och består av 24 390 delar – varav 5 400 glas, 9 540 porslinsdelar och 9 450 olika bestick. Hela servisen och silverbesticken putsas för hand.

190 personer arbetar i servisen, varav 45 serverar dryck. Ungefär 400 flaskor champagne, 450 flaskor vin, 650 liter mineralvatten och 300 liter kaffe serveras under middagen.

Källor: Nobelstiftelsen och Mässrestauranger AB

ANNONS