Semlor ska innehålla ko-grädde och äkta mandelmassa, tycker Arla. Nu har mejerijätten stoppat sin tävling, som leddes av en vegansk semla. (Arkivbild)
Semlor ska innehålla ko-grädde och äkta mandelmassa, tycker Arla. Nu har mejerijätten stoppat sin tävling, som leddes av en vegansk semla. (Arkivbild) Bild: Annika Karlbom

Vegansk semla blev Sveriges godaste – då stoppade Arla tävlingen

Arlas årliga tävling ”Stans bästa semla” leddes av en vegansk semla. Då ställdes tävlingen hastigt in, rapporterar Sveriges Radio. Tilltaget har skapat hätsk debatt i sociala medier, men mejerijätten slår ifrån sig.

ANNONS
|

Det veganska kaféet Open New Doors i Mjölby gick ut hårt i årets upplaga av Arla-tävlingen ”Stans bästa semla” och uppmanade sina kunder att rösta på deras helt växtbaserade kandidat.

Den veganska semlan har tagit kaféägarna tre år att ta fram. Den är bakad från grunden med egenrostade mandlar, eget vaniljsocker och en blandning av kokosgrädde och sojagrädde.

Satsningen såg ut att lyckas. Efter någon vecka låg vegansemlan på första plats i omröstningen, både lokalt i Mjölby och i riket.

LÄS MER:Högt tryck på små bagerierna i Göteborg under pandemin

Arla ställde plötsligt in tävlingen

På måndagen tog det roliga slut. Då valde Arla plötsligt att ställa in tävlingen, en vecka innan avgörandet. Motiveringen var att pandemin lagt sordin på semmelglädjen.

ANNONS

Dessutom gick mejerijätten ut på sin hemsida och meddelade att reglerna var ändrade. Istället för att utse en vinnare ska Arla köpa in semlor från 100 deltagande bagerier och skänka till äldreboenden och vården, men bara semlor med ko-grädde och mandelmassa.

Tilltaget skapade hätsk debatt i sociala medier och kritikerna menar att tävlingen ställdes in för att förhindra att en vegansk semla vann.

– Jag tycker att det är för jäkligt. Vi är ett litet familjeägt kafé på landet och det hade varit en jätte-pr-grej för oss att vinna en sån här tävling. Det är som att Norge anordnar en femmil och så är det en svensk som leder med en mil kvar – då ställer man in loppet för att det är snö och kallt, säger Jonas Frost som driver Open New Doors, till Sveriges Radio.

LÄS MER:Här är sex goda öl som passar till semlor

Arla: Vi stöttar mejerinäringen

Arla, å sin sida, hävdar att den veganska semlan inte haft någonting med regeländringen att göra.

– Att en vegansk semla låg högst upp på listan är inget jag har hört talas om. Jag har inte hört några diskussioner om det, säger kommunikationschef Erik Bratthall till Aftonbladet.

Samtidigt bekräftar han att de nya reglerna gör att inga veganska semlor kommer att få vara med i tävlingen.

ANNONS

– Nej, vi är ett mejeri, vi stöttar mejerinäringen. Semlorna ska innehålla klassisk grädde och mandelmassa, för att vara precis. Det är ingenting konstigt med det, säger Erik Bratthall till Aftonbladet.

ANNONS