Vd-bedrägerier allt vanligare i Sverige

Polisen går nu ut och varnar om bedragare som utger sig för att vara höga chefer, ofta vd, för att få den utsatte att betala ut stora summor.

ANNONS
|

- Det här är ett fenomen som funnits länge ute i Europa men de senaste åren har vi sett att det blivit allt vanligare i Sverige, säger Magnus Lindegren, chef för bedrägerisektionen hos Polisen Region Väst.

Den här typen av bedragare använder sig ofta av avancerade metoder för att lura sina offer. För att låta trovärdig har man ofta kartlagt företaget och dess transaktioner under mycket långt tid, berättar Magnus Lindegren.

- Man tar sig in i företags databaser med hjälp av så kallade trojaner. På så vis kan man kartlägga företagets transaktioner under lång tid. Ibland under flera månader, säger han.

ANNONS

Enligt Magnus Lindegren är en vanlig variant av "vd-bedrägerier" att bedragaren kontakter rätt person på ett dotterbolag, påstår att man är vd för moderbolaget och beskriver ett brådskande ärende som ofta handlar om att en snabb utbetalning måste göras. Annars kan skadestånd eller stämning hota företaget. Pengarna, som kan handla om allt från hundratusentals kronor till miljonbelopp går sen till bedragarens konto som ofta finns hos en utländsk bank i östra Europa. Fenomenet beskrevs i fjol av Expressen.

Kontakten tas på så väl som telefon som via mejl.

- Det är inte ovanligt att bedragaren till och med varit så noggrann att man kapat mejladressen till den person man utger sig för att vara, säger Magnus Lindegren.

Polisen märker att antalet polisanmälningar gällande den här typen av bedrägeri ökar stadigt. Då ska man därtill lägga att många företag antagligen avstår från att anmäla då det kan innebära negativ publicitet och skada företagets trovärdighet.

- Mörkertalet är antagligen ganska stort, säger Magnus Lindegren.

Hur ska man då värja sig? Magnus Lindegren förespråkar hårda rutiner och is i magen.

ANNONS

- Man ska inte låta sig stressas. Gör motringningar. Kolla att du verkligen har pratat med rätt person, faktakolla.

ANNONS