Riksrevisionen rekommenderar regeringen att bland annat undersöka om en digitalisering av myndigheternas administrativa verksamhet kan gå lättare med mer samordning eller med ändrade lagar och regler. Arkivbild.
Riksrevisionen rekommenderar regeringen att bland annat undersöka om en digitalisering av myndigheternas administrativa verksamhet kan gå lättare med mer samordning eller med ändrade lagar och regler. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Växande administration för myndigheter

ANNONS

Regeringen bör göra mer för att det administrativa arbetet vid landets myndigheter ska effektiviseras. Det konstaterar Riksrevisionen i en ny rapport som granskat det statliga arbetet med administration, som exempelvis lönehantering, diarieföring och verksamhetsuppföljning.

"Administrationen har en viktig roll inom statliga myndigheter, men som för all annan statlig verksamhet är det viktigt att säkerställa att den utförs på ett så effektivt sätt som möjligt", säger riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

Regeringen har redan gjort försök att effektivisera administrationen, som med införandet av Statens Servicecenter som sköter lönehanteringen åt flera myndigheter. Men i stort har åtgärderna bara haft begränsad effekt enligt Riksrevisionen, som bland annat bedömer att ökad samordning kan vara ett sätt att nå längre.

ANNONS
ANNONS