Folkhälsomyndigheten vill kunna ge alla barn ett kostnadsfritt vattkoppsvaccin.
Folkhälsomyndigheten vill kunna ge alla barn ett kostnadsfritt vattkoppsvaccin. Bild: Bertil Ericson / TT

Vattkoppsvaccin föreslås ingå i vaccinationsprogrammet

Folkhälsomyndigheten har i många år utrett om vaccin mot vattkoppor ska ingå i det nationella vaccinationsprogrammet för barn. Nu föreslår myndigheten att alla barn ska kunna få det gratis och även de under 18 år som inte haft vattkoppor ska kunna vaccineras.
Men först väntar en remissrunda innan regeringen kan ta ställning.

ANNONS
|

Så gott som hela den svenska befolkningen som inte är vaccinerad har haft vattkoppor som orsakas av varicella zoster-viruset. Man blir därefter immun mot vattkoppor men viruset lever kvar i kroppen och kan senare i livet aktiveras och ge bältros, en sjukdom som man kan få flera gånger och som kan vara mycket besvärlig och smärtsam.

Efter att i flera år ha utrett om vattkoppsvaccinet ska ingå i det nationella vaccinationsprogrammet för barn har Folkhälsomyndigheten nu landat i ett ja. Syftet, enligt Folkhälsomyndigheten, är att minska smittspridningen i samhället och därmed även skydda särskilt sårbara individer från att exponeras för en sjukdom som kan få allvarliga komplikationer.

ANNONS

– Vaccinationerna mot vattkoppor kommer att förebygga ett stort antal sjukdomsfall och därigenom vara samhällsekonomiskt effektivt. Det kommer också minska lidandet hos dem som drabbas hårdast av sjukdomen, säger Sören Andersson, chef för enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten.

Två doser vaccin rekommenderas

Folkhälsomyndigheten bedömer att det finns säkra och tillgängliga vaccin mot vattkoppor samt att två doser rekommenderas. Den första föreslås ges vid 18-månaders ålder och den andra när man är 7 år gammal.

Det föreslås också att barn upp till 18 år som ännu inte har haft vattkoppor och därmed inte är immuna ska kunna ”ikappvaccineras”. Får man vattkoppor senare i livet ökar nämligen risken för en allvarligare sjukdomsbild.

Nu ska Folkhälsomyndighetens förslag ut på remiss och senast den 24 juni ska alla svar ha inkommit. Efter att de bearbetats kommer ett förslag lämnas till regeringen, något som enligt Folkhälsomyndigheten troligen kan ske efter sommaren.

Vaccin blir kostnadsfritt

Blir vattkoppor en del av det nationella barnvaccinationsprogrammet så kommer det att vara kostnadsfritt att vaccinera sig.

Även vaccin mot bältros har utretts. Det är en sjukdom som orsakas av samma virus som vattkoppor men som man endast kan få efter att ha haft vattkoppor.

Här har Folkhälsomyndigheten kommit fram till att alla kriterier inte är uppfyllda för att bältros ska ingå i det nationella vaccinationsprogrammet.

ANNONS

LÄS MER:Bältros kan komma tillbaka – risken större ju äldre du blir

LÄS MER:Utredning om gratis vattkoppsvaccin återupptas

LÄS MER:Här är vaccinationerna du kan behöva i vuxen ålder

ANNONS