Vasas systerskepp Äpplet har hittats: ”Pulsen steg”

Museum of Wrecks marinbiologer har gjort ett spektakulärt fynd. Det är Vasas systerskepp Äpplet som har hittats i Östersjön.
– Det här är en viktig och stor dag för den svenska marinen, säger marinchefen Eva Skoog Haslum.

ANNONS
|

Vraks marinbiologer har undersökt ett sund vid Vaxholm utanför Stockholm. Det är skeppet Vasas systerfartyg Äpplet som har hittats i sundet.

– Jag är stolt och glad över att få stå hå här. Det här är en viktig och stor dag för den svenska marinen, säger marinchefen Eva Skoog Haslum.

Arbetet med att söka efter fartyg inleddes 2019 och är en del i projektet ”Den glömda flottan”. Skeppet hittades i december 2021.

– Pulsen steg rejält när vi såg hur likt vraket var Vasa. Både konstruktionerna och de kraftiga dimensionerna kändes väldigt bekanta. Hoppet om att hitta ett av Vasas systerskepp tändes hos oss, berättar Jim Hansson, marinarkeolog på Vrak i ett pressmeddelande.

ANNONS

”Viktig pusselbit”

En andra mer noggrann undersökning gjordes i våras. Då hittade dykare skeppstekniska detaljer som hittills bara setts på skeppet Vasa. Bland annat har skeppsvirket av EK huggits 1627 i Mälardalen. Ungefär på samma plats där Vasas virke höggs något år tidigare, skriver Vrak i ett pressmedelande.

Äpplet sjösattes 1629 och är byggt av samma skeppsbyggsmästare som ett år tidigare färdigställde Vasa. Det var tillsammans med Vasa det ena av två stora örlogsfartyg som den svenske kungen Gustav II Adolf 1625 skrev kontrakt för att bygga. Skeppet stod färdigt knappt ett år efter Vasas förlisning 1628. Skeppet sänktes avsiktligt 1658 efter att det dömts ut.

– Med Äpplet kan vi lägga ytterligare en viktig pusselbit i utvecklingen av svenskt skeppsbyggeri. Och det är först nu vi verkligen kan undersöka skillnaderna i Vasas och Äpplets konstruktioner, säger Jim Hansson.

Örlogsskeppet Äpplet

Äpplet var systerskepp till regalskeppet Vasa och byggdes på uppdrag av Sveriges kung Gustav II Adolf.

Skeppet sjösattes 1629 och gjordes av samma skeppsbyggsmästare som färdigställde Vasa, Hein Jakobsson.

Jakobsson förstod att Vasa hade fel proportioner redan innan hon sjösattes vilket kunde innebära instabilitet och man valde därför att göra Äpplet bredare men Vasa. Trots det blev det inte något lyckat fartyg, eftersom det var svårt att bygga örlogsskepp med flera kanondäck.

Äpplet fanns med i armadan som seglade mot Tyskland när Sverige 1630 gick in i det 30-åriga kriget.

I december 1658 dömdes skeppet ut och sänktes vid Vaxholm utanför Stockholm.

Källa: Vrak – Museum of Wreck (TT)

ANNONS