Runt 600 000 svenskar har pass som har gått ut och som måste förnyas om man ska resa utomlands. Arkivbild.
Runt 600 000 svenskar har pass som har gått ut och som måste förnyas om man ska resa utomlands. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Varnar för rusning när pass ska förnyas

ANNONS

Ansökningarna om att förnya utgångna pass har kraftigt sjunkit under pandemin. Under årets tre första månader fick polisens passexpeditioner in 40 procent färre ansökningar jämfört med ett vanligt år, vilket kan leda till rusning och långa väntetider när resandet kommer i gång igen, rapporter SVT Nyheter.

– Vi saknar ungefär 600 000 ansökningar om pass om man ska följa normalkurvorna, säger Per Engström, nationell samordnare vid polisen, till SVT.

Redan nu ökar väntetiderna varje vecka, enligt polisen.

De stora resebolagen ser en ökad efterfrågan på utlandsresor och under sensommaren och hösten är bokningarna nästan uppe på samma nivåer som före pandemin.

ANNONS

– Vi vill uppmana allmänheten att söka pass i god tid. Vi hoppas att vi inte hamnar i att vi får oöverstigliga köer, säger Per Engström, till SVT.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS