Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm 2022.
Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm 2022. Bild: Christine Olsson/TT

Världsmedier: Stor ilska kring Nobelbjudningar

Turerna kring årets Nobelinbjudningar skapar rubriker. "Bojkott", "Stor ilska" och "Vänder om rysk inbjudan" har toppat sajter världen över.

ANNONS
|

"Svenska parlamentariker utlovar bojkott", hade Folha de Pernambuco och andra brasilianska tidningar som rubrik, före lördagens besked om att den planerade inbjudan till Belarus, Rysslands och Irans ambassadörer inte blir av.

Internationella nyhetsbyråer som AP, AFP och Reuters har rapporterat om inbjudningarna och om reaktionerna de väckt. Rapporteringen har även gått varm på stora nyhetshus som The Guardian, BBC och The Washington Post. Statsminister Ulf Kristersson har uttalat sig skriftligt i CNN och citerats i kanadensiska Le Journal de Montréal som rapporterat om "stor ilska".

Det var i torsdags kväll som det blev känt att Nobelstiftelsen tänkte gå tillbaka till tidigare praxis och bjuda in samtliga ambassadörer, däribland Irans, Rysslands och Belarus, till prisceremonin. Under fredagen kom stark kritik och fördömanden. Ukrainas ambassadör och flera partiledare valde att bojkotta Nobel. Till och med kungen övervägde att hoppa av firandet.

ANNONS

På lördagen meddelade stiftelsen att man backar och gör som förra året – portar ländernas ambassadörer.

Även hos våra grannländer har nyheten nått ut brett och toppade på lördagen flera nordiska mediers första sidor.

"Vänder om rysk inbjudan", står det på eftermiddagen i stor text hos norska VG.

ANNONS