Malin Roux Johansson verksamhetsansvarig vid Realstars och Ida Östensson chef för kommunikation och påverkan på Child10, organisationerna som ligger bakom kampanjen.
Malin Roux Johansson verksamhetsansvarig vid Realstars och Ida Östensson chef för kommunikation och påverkan på Child10, organisationerna som ligger bakom kampanjen. Bild: Anna Sigvardsson/Pressbild

Var sjätte man ville hyra minderåriga tjejer på fejkad sugardejtingsida

Under helgen har över 800 män försökt hyra en flickvän via hemsidan hyrflickvän.se – och var sjätte ville träffa en minderårig tjej. Men istället möttes männen av budskapet ”Du är nu på väg att begå ett brott”.
– De kanske får sig en tankeställare, säger Malin Roux Johansson, verksamhetsansvarig vid organisationen Realstars.

ANNONS

Hemsidan hyrflickvan.se ser proffsig ut. De som klickar sig in möts av budskapet att de kommit till Sveriges modernaste sugardatingsida.

”Nu är du bara sekunder från att få den sköna relation som du förtjänar”, står det på hemsidan.

LÄS MER: Svenska skolflickor drogs in i sexhandel – hundratals män ville köpa dem

LÄS MER:"Jag brukade säga att jag var en lycklig hora"

Och sen den gick live i fredags har det varit full aktivitet.

808 män registrerade sig på fyra dagar

Under tre dagar skrev totalt 808 män in sin ålder, hemkommun och hur gamla tjejer de vill hyra.

– Jag tycker att det är bedrövligt och att det måste till en samhällsförändring för att ändra de här skeva värderingarna. Det här visar att vi är på väg mot en skrämmande utveckling med ökande sexköp i Sverige, säger Malin Roux Johansson.

ANNONS

Sidan är i själva verket en del av en kampanj mot sexköp som vill synliggöra hur sugardating för att visa hur utbrett problemet är och hur unga lockas in i prostitution via det skönmålande begreppet.

”Vi ville göra en provokativ kampanj”

Bakom kampanjen står de två anti trafficking-organisationerna Child10 och Realstars.

– Vi ville göra en provokativ kampanj som verkligen når ut. De vanliga preventiva insatserna om sexköp når sällan hela vägen. De män som köper sex tittar inte åt det hållet. Men när vi går in på deras egna arenor lyckas vi mycket bättre, säger Ida Östensson, chef för kommunikation och påverkan på Child10.

LÄS MER: Stina, 14, ville bara passa in – våldtogs av äldre man

Sugardating är ett avtal, ofta mellan yngre kvinnor och äldre män, där umgänge och i många fall sex säljs i utbyte mot pengar och gåvor.

Enligt de två organisationerna finns det ett 15-tal hemsidor i Sverige som vänder sig till sexköpare, av dem är fem stycken så kallade sugardatingsidor.

– Vi gör inte skillnad på dem för det är samma brottslighet som pågår på de hemsidorna. Hela idén om sugardating bygger på ett maktövertag i både ålder och ekonomi vilket skapar enorm utsatthet för unga kvinnor, även barn, säger Ida Östensson.

ANNONS

Malin Roux Johansson fyller i:

– Sugardating handlar om att skönmåla prostitution på ett sätt som lätt lurar in unga människor i prostitution när de kan tro att det är dating och inte känner till hur farligt det är, säger hon.

Var sjätte man sökte minderåriga

Hemsidan har marknadsförts genom sponsrade sökord och genom affischer och flyers på ett 60-tal olika platser i landet. Allt för att efterlikna de metoder som riktiga sugardatingsidor använder sig av.

LÄS MER: Världskänd streamer betalade efter sexträff med Luna, 15

Undersökningen visade också att var sjätte man som registrerade sig på hemsidan sökte efter minderåriga tjejer, under 18 år.

– Man måste sätta ljuset på det för det visar att män vill "hyra" eller med andra ord begå övergrepp på barn. Det är därför vi behöver ha ett särskilt fokus på sugardating. För det är en av de vanligaste inkörsportarna som lockar in unga i prostitution, säger Ida Östensson.

Besökarna möts av oväntat budskap

När GP pratar med Ida Östensson följer hon trafiken på hemsidan. Under samtalet är nio män aktiva och totalt har nu över 1000 män registrerat sig.

De nio som vid samtalet besöker sidan kommer snart att mötas av ett oväntat budskap. Efter att de har fyllt i sina uppgifter och önskemål om ålder på den de vill hyra dyker en ny text upp på hemsidan.

ANNONS

”Du är nu på väg att begå ett brott om du tänker betala eller på annat sätt ersätta någon för sexuella handlingar”.

När männen fyller i sina uppgifter på hemsidan möts de av ett nytt budskap på skärmen.
När männen fyller i sina uppgifter på hemsidan möts de av ett nytt budskap på skärmen. Bild: Skärmdump

– Vi vill visa för dem, och nå ut med information om den förskönande metoden som sugardating är, att det ingår i den svenska sexköpslagen och är olagligt att betala för sexuella handlingar. Lagen gör inte skillnad på om det är pengar eller annan ersättning som till exempel gåvor eller resor. Det är också en del av sexköpslagen och lika olagligt, säger Ida Östensson.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS