Vänsterpartiet går mot ett sämre val än 2018

I SVT:s vallokalsundersökning fick Vänsterpartiet 7,0 procentenheter, vilket är en minskning med slutresultatet i förra valet.
När nästan 90 procent av distrikten räknats noterades Vänsterpartiet för 6,6 procent – klart sämre än valresultatet 2018 på 8,0 procent.

ANNONS
|

Partiledningen följde sändningen i ett enskilt rum under valvakan på Norra Latin i Stockholm. Strax efter midnatt kom Nooshi Dadgostar in på scenen men ville inte närmare kommentera resultatet.

– Det har svängt fram och tillbaka och vi vet fortfarande inte hur det gått, även om det finns en risk för högermajoritet, sa hon i SVT:s direktsändning.

Hon menade att en stor del av valrörelsen bestått av rasism och främlingsfientlighet.

– Så länge jag lever kommer vi att bekämpa det. Varenda dag, betonade hon.

Håller det resultatet i sig så har partiet backat jämfört med valet 2018 då Vänsterpartiet fick 8,0. Partiet ser ut att gå mot ett sämre resultat i detta val.

ANNONS

– Jag tror inte att man kan dra några växlar alls förrän det är klart, säger riksdagsledamoten Karin Rågsjö till TT.

Backar jämfört med förra valet

Resultatet från vallokalsundersökningen är preliminärt och alltså inte det slutgiltiga valresultatet.

Vid SVT:s undersökning var V:s resultat en minskning jämfört med undersökningen vid valet 2018.

Då fick Vänsterpartiet 9 procent – men när allt var sluträknat landade partiet på 8 procent, vilket ska jämföras med de 5,7 procent som partiet drog ihop i valet 2014.

Resultatet 2018 innebar att Vänsterpartiet gick från 21 till 28 mandat i riksdagen – en framgång för dåvarande partiledaren Jonas Sjöstedt.

Mitt i mandatperioden valde Sjöstedt att tacka för sig efter drygt åtta år som partiledare och den 31 oktober 2020 valdes Mehrnoosh ”Nooshi” Dadgostar till ny partiordförande.

Som partiledare har hon gjort avtryck i riksdagen. Hon var en drivande kraft när statsminister Stefan Löfven (S) fälldes sommaren 2021, hon gick ihop med högerpartierna om bensinskatten och tryckte på Socialdemokraterna för en höjning av garantipensionen.

Har tappat senaste året

Vänsterpartiets påverkan och framgångar speglades i opinionsundersökningarna – i den mätning GP/Sifo presenterade i augusti 2021 låg Vänsterpartiet på rekordhöga 11,9 procent.

Men ett år senare var läget ett annat. I augusti i år noterade Vänsterpartiet 8 procent – och i den GP/SIFO som presenterades två dagar före valet fick Vänsterpartiet 7,9 procent, strax under valresultatet för fyra år sedan. I det preliminära resultatet under söndagskvällen minskade partiet alltså ytterligare.

ANNONS

Vänsterpartiets val

Så här har det gått för Vänsterpartiet i de senaste valen:

2002: 8,4 procent (partiledare Gudrun Schyman)

2006: 5,8 procent (partiledare Lars Ohly)

2010: 5,6 procent (Lars Ohly)

2014: 5,7 procent (Jonas Sjöstedt)

2018: 8,0 procent (Jonas Sjöstedt)

Källa: Valmyndigheten

LÄS MER:Dadgostar tänker bli först att ta V till Rosenbad

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS