Vändningen i sommarstugemordet - utreder makens drunkning

På måndagen kom en ny vändning i det så kallade sommarstugemordet. Nu har Åklagarmyndigheten beslutat att man ska inleda en förundersökning rörande att en man drunknade förra sommaren. Mannen var då gift med den kvinna som är misstänkt för att ha mördat sin pappa och försökt mörda sin mamma. – Vi har inlett förundersökning avseende mord och försök till grovt bedrägeri, säger kammaråklagare Andreas Ekengren vid Utvecklingscentrum Göteborg.

ANNONS
|

I början av augusti hittades en man död och en kvinna svårt skadad i en sommarstuga i Arboga. Under utredningens gång riktades misstankarna mot parets dotter, en kvinna i 40-årsåldern. Hon och hennes sambo, en man i 20-årsåldern,är dock på fri fot efter att åklagaren beslutat att inte begära demhäktade för brotten.

– Det finns inte tillräckliga skäl att begära dem häktade, därför har de frigivits, men de är fortfarande intressanta i utredningen, sa då kammaråklagare Johan Fahlander.

Maken drunknade

Som GP tidigare skrivit dog kvinnans makeförra sommaren. Han ska ha drunknat i en sjö precis vid sommarstugan där föräldrarna utsattes för brott.

ANNONS

Det fanns flera konstiga omständigheter rörande drunkningen. Däribland att kvinnan väntade i tolv timmar innan hon anmälde maken som försvunnen. Dessutom ska en person ha tecknat en livförsäkring, på 2,5 miljoner kronor, på mannen strax innan drunkningen. Hustrun, det vill säga kvinnan i 40-årsåldern, var förmånstagare.

Försäkringsbolaget har velat att polisen ska utreda dödsfallet men de inledde aldrig en förundersökning.

Livförsäkring på 2,5 miljoner

Försäkringsbolaget gav sig inte utan begärdeprövning av beslutet. Ärendet lämnades då över till Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg.Nu har de beslutat attinleda en förundersökning rörande drunkningen.

– Vi har inlett förundersökning avseende mord och försök till grovt bedrägeri. Efter granskning av ärendet har vi kunnat konstatera att det finns omständigheter som talar för att brott kan ha begåtts. Vi har inte tagit ställning till om någon person är att betrakta som misstänkt för dessa brott, säger kammaråklagare Andreas Ekengren vid Utvecklingscentrum Göteborg.

Är inte hustrun misstänkt?

- Nej vi har inte tagit beslut om att någon särskild person är misstänkt.

Andreas Ekengren berättar att man nu lämnar över ärendet till Åklagarkammaren i Västerås.

Han säger att polisen fattade sitt beslut utifrån det material de hade tillgång till i februari i år, när de beslutade att inte inleda en förundersökning, medan åklagarmyndigheten haft ett annat material, däribland försäkringsbolagets utredning.

ANNONS

- Vi har kommit fram till slutsatsen att man ska inleda en förundersökning ska inledas. Det är olika bedömning vid olika tidpunkter. Så jag har inget ytterligare att kommentera rörande deras beslut som sådant, sägerAndreas Ekengren.

LÄS MER: Maken förgiftades - ett halvår senare drunknade han

"Bättre sent än aldrig"

Försäkringsbolaget IF har också nåtts av beskedet:

- Vi är såklart nöjda med det och det är också ett erkännande för mina medarbetaresutredningsarbete och hur vi har bedömt reglerna i rättegångsbalken, sägerAnders Lindstrand, utredningschef hos försäkringsbolaget If.

Hur ser du på att det tog så lång tid innan man inledde en förundersökning?

- Att det har tagit så här lång tid försvårar ju naturligtvis möjligheterna att säkra bevisning. Det har ju gått ett år sedan det inträffade. Det är olyckligt men bättre sent än aldrig, säger Anders Lindstrand.

Amanda Hikes försvarar den misstänkta dotter. Hon berättar att hon har kontakt med sin klient trots att hon är i Thailand.

- Det är inget jag kan kommentera i nuläget, säger Amanda Hikes om det faktum att man har inlett en förundersökning rörande makens drunkning.

ANNONS