Många våldtäktsutredningar läggs ner utan att den misstänkte hörts. Arkivbild.
Många våldtäktsutredningar läggs ner utan att den misstänkte hörts. Arkivbild.

Våldtäktsutredningar läggs ner utan förhör

Rekommendationen säger att den misstänkte gärningsmannen i princip alltid ska höras. Men trots det läggs många våldtäktsutredningar ner utan förhör, rapporterar Uppdrag Granskning.

ANNONS
|

Förra året anmäldes fler våldtäkter och våldtäktsbrott än tidigare, men samtidigt minskade antalet uppklarade brott. 2014 låg uppklarade våldtäktsbrott på 11,6 procent, en siffra som under 2018 sjönk 7,4 procent. Det innebär att inte ens en av tio våldtäkter leder till åtal, rapporterar SVT:s Uppdrag Granskning.

Experter har varnat

Redan 2005 slog polis och åklagare fast i en gemensam rapport att den misstänkte i princip alltid ska höras innan en våldtäktsutredning läggs ner. I åklagarnas handbok "Handläggning av brott i nära relation" står det också att ett förhör bör hållas, eftersom det på ett eller annat sätt kan leda till uppgifter som för utredningen framåt.

ANNONS

- Vi får lära oss att man aldrig kan veta vad den personen säger. Den kanske erkänner, den kanske medger omständigheter som man kan utreda vidare, säger Katarina Olsson, kammaråklagare på åklagarkammaren i Uddevalla till programmet.

Områden sticker ut

Kartläggningen som Uppdrag Granskning gjort visar till exempel att 40 procent av utredningarna i Karlskrona mellan 2016 och 2018 lades ner utan att den utpekade personen hörts. Även i kommunerna Solna och Sundbyberg, i polisområdet Stockholm Nord, lades var tredje utredning ner under samma period utan att den misstänkte hörts.

TT

ANNONS