Våg av bluffmejl – låtsas betala ut bostadsbidrag och elstöd

Ett stort antal mejl som ser ut att komma från Försäkringskassan har skickats ut under måndagen. Mejlen erbjuder bland annat bostadsbidrag och elstöd – men är egentligen misstänkta bedrägeriförsök.
– Skanna inte QR-koden, klicka inte på någon länk, varnar Lotta Jernström, pressekreterare på Försäkringskassan.

ANNONS
|

Under måndagen har många personer kontaktat Försäkringskassan gällande märkliga mejl som ser ut att komma från myndigheten.

”Vi vill med glädje meddela att din ansökan om elsubventionsbidrag har godkänts. Efter en noggrann utvärdering av din ansökan har vi fastställt att du är berättigad till ett engångsbidrag på 3 514,92 kronor”, lyder ett exempel.

– I dag ser vi en våg av bedrägeriförsök via mejl, säger Lotta Jernström, pressekreterare på Försäkringskassan.

Det handlar om bluffmejl som uppger att mottagaren har fått ”statligt stöd för bostäder”, ”hyressubventionsbidrag” eller ”elsubventionsbidrag”, men inget av meddelandena är från Försäkringskassan.

– Det ska väl föreställa bostadsbidrag, hyresbidrag eller elstöd där man har krånglat till språket lite för att verka mer trovärdig, säger Lotta Jernström.

ANNONS

Försäkringskassan: ”Släng mejlet”

I exemplet ovan som handlar om elstöd skrev avsändaren att mottagaren inte behövde göra något för att få bidraget. Däremot står det att man behöver skanna en QR-kod för att avsändaren ska kunna ”säkerställa skyddet” av sina användare.

– Vi har inte skannat koden men misstänker att man uppmanas att lämna ifrån sig sina uppgifter. Vår starka uppmaning är att man inte ska skanna något, inte klicka på någon länk utan slänga mejlet, säger Lotta Jernström.

Hon tillägger att Försäkringskassan inte skickar ut några koder eller länkar i mejl. Om myndigheten vill kommunicera något angående ens ärende så får man ett mejl där man uppmanas att logga in på ”mina sidor” – men bara på Försäkringskassans egen hemsida.

– Så om det är något annat än det, släng mejlet.

LÄS MER:Bedrägeriexperten varnar: De kapar företagens sms-tråd

LÄS MER:Tvingas till bedrägeri – "som fångar utan cell"

LÄS MER:Falska poliser åtalas för 50 brott

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS