Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, kommenterar hur vaccineringen mot covid-19 kan se ut i framtiden.
Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, kommenterar hur vaccineringen mot covid-19 kan se ut i framtiden. Bild: Lars Schröder/TT

Vaccinet mot covid-19 kan innebära fler än två doser

Folkhälsoinstitutet i Norge överväger att ge tre vaccindoser istället för de två som rekommenderas. Statsepidemiolog Anders Tegnell utesluter inte heller att vissa svenskar kan behöva vaccineras fler gånger.
– Att vi kommer behöva fortsätta att vaccinera på olika sätt mot covid-19, det tror jag är väldigt klart, säger han.

ANNONS
|

Norska Folkhälsoinstitutet kan möjligen ge en tredje vaccindos mot covid-19, utöver de rekommenderade två doserna, skriver norska NRK.

Myndigheten utesluter inte att de som nu är fullständigt vaccinerade med två doser måste ta en till dos innan året är över för att bibehålla immuniteten.

– Det kan vara så att vi måste ge ett slags ”boostervaccin" efter några månader. Men det vet vi inte just nu. Det är en situation vi är beredda på. Vaccintillverkarna är också beredda på detta om det är nödvändigt, säger Geir Bukholm, chef för infektionskontroll vid Folkhälsoinstitutet till NRK.

LÄS MER:Alkostopp efter kl 20 kan förlängas

Tegnell: ”Kommer behöva boosterdoser”

Statsepidemiolog Anders Tegnell slår inte heller ner på idén om ytterligare vaccindoser.

ANNONS

– Det är mycket som talar för att vi kommer behöva ha ett vaccinationsprogram mot covid-19 långsiktigt och då kommer man helt säkert komma behöva boosterdoser, säger han.

Han påpekar att man dock inte vet hur länge man i sådana fall skulle behöva vänta mellan doserna.

– Vi vet inte riktigt heller om alla kommer behöva det, eller om det kommer bli som vid influensan där det är framförallt vissa riskgrupper som behöver den extra dosen.

Exakt hur en vidare vaccinering mot covid-19 kommer se ut i Sverige är alltså ännu oklart.

– Men att vi kommer behöva fortsätta vaccinera på olika sätt mot covid-19, det tror jag är väldigt klart. Men exakt hur – det får framtiden avgöra, säger Anders Tegnell.

LÄS MER:Så gör göteborgarna med munskydd på spårvagnen

Moderna utreder tredje dos

Enligt Wall Street Journal utreder nu läkemedelstillverkaren Moderna om en tredje dos skulle förlänga skyddet mot covid-19.

Folk som fick två doser i en tidig fas 1-studie förra året kan möjligen få erbjudandet om en tredje ”boosterdos” mellan sex månader och ett år efter att de fick den andra dosen. Den informationen ska frivilliga i studien ha fått i ett mejl som skickades ut förra veckan.

Enligt slutstudier av Modernas och Pfizer/Biontechs vacciner ger de 94,1 respektive 95 procents skydd om de ges i två doser med några veckors mellanrum.

ANNONS

Hur länge vaccinskyddet räcker är ännu oklart. Enligt Wall Street Journal har en talesperson för Moderna sagt att en fas 1-studie med ungefär 120 frivilliga visade att två doser innebar ett skydd i minst tre månader.

– Vi förväntar oss att en extra dos skulle kunna öka nivåerna av antikroppar, om en sådan ökning skulle behövas, säger talespersonen till tidningen.

LÄS MER:Kan finnas samband mellan covid och hjärnskador

LÄS MER:Klart: Böter för den som bryter mot pandemilagen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS