Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Våldsamt upplopp i Rinkeby - kastade sten mot polis

Under ett upplopp i Rinkeby under måndagskvällen ska poliser på plats ha hamnat under sådan press att de öppnat eld. Polisen sköt för att träffa. – Polisen kände sig trängd och såg ingen annan utväg, säger Lars Byström, polisens presstalesman.

Strax efter klockan åtta på måndagskvällen fick polisen i Stockholm larm om ett våldsamt upplopp i Rinkeby, nordväst om Stockholm. Upploppet startade när polisen försökte gripa en person i närheten av en tunnelbanestation. 

– Ett flertal maskerade personer hoppade fram och började attackera polisen. Det var en patrull på tre personer och man såg ingen annan utväg än att skjuta, säger Lars Byström. 

I de initiala rapporterna från polisen uppgav man att polisen hade skjutit varningsskott. Det uppger man på tisdagsmorgonen var fel - polisen sköt för att träffa ett mål. 

– Man blev ansatt i samband med gripandet och blev tvungen att försvara sig, säger Lars Byström.

LÄS MER: "De förstör sin egen stadsdel"
 

Polis träffad av sten

Patrullen på plats uppges ha upplevt situationen som mycket hotfull. En polis rapporteras ha blivit träffad av en sten på armen men ska inte ha fått några allvarliga skador.  

Polisen lämnade platsen och inväntade förstärkning på en säker plats tillsammans med räddningstjänsten. 

– I vissa situationer där vi bedömer att det inte är fara för liv och hälsa på platsen väljer vi att backa. Om det brinner en bil på parkeringen och det inte finns någon spridningsrisk kan vi välja att avvakta för att inte ta onödiga risker, säger Lars Byström.

LÄS MER: Ygeman: "Polisen backar inte ut"

 

Omfattande insats

Polisen kunde snabbt mobilisera större resurser och inledde en omfattande insats i området. Totalt tre upplopp rapporterades och 7-8 bilar sattes i brand. 

– Vi tror att det rör sig om samma gäng som attackerade polisen, säger Lars Byström. 

Med tanke på att männen var maskerade, tror ni att detta var så planerat?

– Det vet vi inte just nu. Jag vet inte vad de hade för typ av maskering, de kanske bara drog halsdukarna över ansiktet. 

Polisen har påbörjat en utredning om våld mot tjänsteman och våldsamt upplopp.

När GP talade med Stockholms brandförsvar vid elvatiden på måndagskvällen var personal från fyra stationer, totalt nio bilar, på plats. 

I området där upploppen inträffade ska det också ha skett en del plundring av butiker säger Lars Byström, vid polisen i Stockholm. 

Han rapporterade också om en stor insats på plats i Rinkeby:

– Vi har extremt mycket polispersonal på platsen och vi fortsätter jobba för att skapa ordning. 

På tisdagsmorgonen var ingen gripen. 

Två fall av misshandel

Under natten mot tisdag, vid klockan 00.15, skrev polisen i Stockholm på sin hemsida att två personer misshandlats och befann sig på sjukhus, dit de tagit sig på egen hand. En polispatrull ska också ha varit på sjukhuset för att samla information till polisanmälan. En av de misshandlade personerna ska vara en ägare till en av de butiker som plundrats under måndagskvällen.

Vidare meddelade polisen att ordningen var återställd i Rinkeby vid midnatt.

Tidigare bråk i Rinkeby

Tidigare i februari uppstod också bråk med polisen i Rinkeby efter en kontroll av en person på platsen. Flera poliser ska ha förts till sjukhus efter att de attackerats av 20-30 personer på platsen med sparkar, slag och flaskor. 

– Detta har tyvärr blivit väldigt vanligt.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.