Världens största civila sjukhusfartyg, Global Mercy, kan lämna varvet i Kina och börja segla mot Europa.
Världens största civila sjukhusfartyg, Global Mercy, kan lämna varvet i Kina och börja segla mot Europa. Bild: Stena Roro

Världens största sjukhusfartyg redo

Världens största civila sjukhusfartyg är färdigbyggt i ett kinesiskt varv och ska snart kasta loss för att komma till Europa, rapporterar Sjöfartstidningen.

ANNONS

Den internationella hjälporganisationen Mercy Ships beställde fartyget för sju år sedan av svenska Stena Roro, som haft ansvar för design, kontrakt och genomförande.

Fartyget tog en första provseglats i början av maj och har formellt levererats.

Vid en invigningsceremoni i Tianjin i Kina deltog Stena Roros vd Per Westling via länk. Han liknade det 174 meter långa sjukhusfartyget, som fått namnet Global Mercy, vid ett mer traditionellt fartyg för passagerare och bilar, fast utan bildäck.

– Eller kanske ännu hellre som ett kryssningsfartyg, fast utan nattklubbar och barer men med ett enormt sjukhus ombord i stället.

Ombord finns bland annat sex operationssalar och plats för fler än 600 volontärer.

ANNONS

En som riktade sin tacksamhet till alla inblandade parter var Don Stephens, som 1978 grundade Mercy Ships.

– Detta fartyg kommer att göra det möjligt för Mercy Ships att hjälpa mer än dubbelt så många människor i Afrika med sjukvård. Dessutom kommer fartyget att kunna utbilda ny sjukvårdspersonal utmed hela den afrikanska kontinenten, sade han.

I ett nästa steg ska fartyget gå till belgiska Antwerpen för att ta emot den sista utrustningen. Sedan ska det fortsätta mot Senegal.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS