Vägrånare sövde familj med gas

ANNONS
|

Polisen har nu fått in 80 anmälningar om vägrån i sommar, nästan alla längs med E6:an på västkusten.

För ett par veckor sedan utsattes en familj för ett rån i Överby utanför Strömstad. De hade parkerat sin husbil och låg och sov när rånarna slog till. Bilen länsades på värdesaker. Familjen vaknade på morgonen och kände sig olustiga till mods.

- Genom blodprovstagning av den drabbade familjen har nu Rättsmedicinalverket konstaterat att rånarna använde hexangas, säger Per-Arne Nilsson, polisinspektör i Göteborg.

Kan leda till allvarliga skador

Hexangas är ett nervgift som kan leda till allvarliga skador.

- Hexangas påverkar både det centrala och perifera nervsystemet. Man blir medvetslös så småningom, enligt Anna Nilsson på Statens Kriminaltekniska Laboratorium.

ANNONS

Men det krävs stora mängder för att skapa bestående men.

Polisen har ännu ingen misstänkt för rånet utanför Strömstad, men tror att det är rånarligor som är i farten längs hela västkusten.

I torsdags greps en man i Göteborg i samband med en husrannsakan. Han är misstänkt för inblandning i flera vägrån. Vilka kan polisen ännu inte gå in på.

- Han är anhållen och åklagaren ska ta ställning till om han ska häktas. Vi har tagit vissa saker i beslag som vi undersöker, säger Ove Bärgman, utredningschef för polisen i Varberg.

Mannen släpptes, enligt radio Halland, på fredagen i brist på tillräckliga bevis.

Motorvägen gör det enkelt

Flest rån har ägt rum i Halland längs med E6:an. Motorvägen gör det enkelt för de kriminella att förflytta sig från brottsplatsen.

Bara två av de 80 rånen rörde svenska fordon. Över hälften av de utsatta bilarna är tyska.

- De verkar tro att det är lugnt och tryggt i Sverige. Också schweizare, norrmän och tjecker har rånats. Men svenskarna tycks hålla bättre koll på sina saker, säger Per-Arne Nilsson.

I 95 procent av rånen bröt sig rånarna in genom framdörren på husbilen för att stjäla plånböcker, mobiltelefoner eller annat som lämnats framme.

ANNONS

- Vi är lite ledsna över att folk inte tar till sig informationen och gömmer värdesakerna eller skaffar larm. Ingen av dem som råkade ut för detta hade larm vad jag vet, säger Per-Arne Nilsson.

David Magnusson driver Josefssons husvagnar i Landvetter. Han ser en stadig ökning av kunder som vill köpa larm. Främst bland husbilsägare som tänker förflytta sig mycket.

- Men fortfarande är det bara runt fem procent av dem som köper husbil eller husvagn som också köper ett larm.

Det finns kombinerade larm som indikerar inbrott, narkosgaser och gasolutsläpp. De ligger på 8000 kronor. Enklare inbrottslarm som tjuter när dörren öppnas behöver inte kosta mer än en hundralapp.

ANNONS