Tre svenska IS-kvinnor och deras sex barn som utvisats från Syrien landade på Arlanda.
Tre svenska IS-kvinnor och deras sex barn som utvisats från Syrien landade på Arlanda. Bild: Fredrik Persson/TT

IS-kvinnorna i Sverige – två har anhållits

Tre svenska IS-kvinnor och deras sex barn som utvisats från Syrien landade på Arlanda på måndagen. Två av kvinnorna har gripits och anhållits – den tredje har tagits in på förhör.

ANNONS

De tre kvinnorna och barnen som landade på Arlanda vid 17-tiden har suttit fängslade i fånglägret Roj, som kontrolleras av det kurdiska självstyret i nordöstra Syrien.

Två av de tre kvinnorna har gripits av polis, rapporterar Aftonbladet.

– Två av dem är anhållna av åklagare. Den tredje har tagits in till förhör, säger polisens presstalesperson Ola Österling till TT.

Det är oklart om den tredje kvinnan är misstänkt för brott.

– Jag vet inte i vilken roll hon är medtagen till förhör. Hon kan vara misstänkt men även vittne eller målsägande.

Åklagare vid Åklagarmyndigheten leder förundersökningen. Myndigheten vill inte kommentera vilket brott kvinnorna misstänks för med hänsyn till förundersökningssekretessen.

ANNONS

SVT Nyheter hänvisar till uppgifter om att en av kvinnorna misstänkt för krigsförbrytelse, folkmord och brott mot mänskligheten.

"Planerad transport"

UD har bistått med en "planerad transport" efter att de har utvisats.

– Det ligger i vårt intresse att se till att det sker på ett säkert och ordnat sätt. Och därför har UD bistått med en planerad transport till Arlanda på ett reguljärt plan som de betalar för själva, säger utrikesminister Ann Linde (S) till TT.

Hon understryker att det är barn inblandade.

– Vi måste se till att barnen kommer fram på ett säkert sätt, säger Linde.

På Arlanda möttes kvinnorna och barnen av polis och socialtjänst. De transporterades i en abonnerad buss till väntande Säpobilar.

Säkerhetspersonal med

Ombord på planet fanns förutom UD-personal också säkerhetspersonal.

– Det ligger i vårt eget säkerhetsintresse.

Linde betonar att Sverige inte, till skillnad från andra länder, på eget initiativ tagit hem medborgare som var med terrorgruppen IS i Syrien.

– Vi har inte repatrierat kvinnorna, säger Linde.

– Kvinnor och män som har utsatt sina barn för den här förfärliga situationen ska själv ta ansvar för det. Men däremot är det en annan sak när det kurdiska självstyret beslutar sig för att utvisa kvinnorna. Då har vi ett ansvar precis som alla andra att ta emot våra medborgare.

ANNONS

"Har varit med i IS"

UD fick redan i somras information om att det kurdiska självstyret planerade att utvisa svenska IS-kvinnor, eftersom man inte kunnat eller haft resurser till att ställa dem inför rätta.

Enligt Linde finns åtta kvinnor och 16 barn kvar i fånglägren och som kan komma att utvisas till Sverige.

– I något fall måste identiteten kollas ytterligare, säger hon.

En svensk delegation med representanter från UD, Center mot våldsbejakande extremism (CVE) och barnläkare besökte i juni lägren där de svenska IS-kvinnorna och deras barn hålls fångna, bland annat för att ta dna-tester.

– Vi vill vara säkra på att om det blir utvisningar och om de tar sig till Sverige så är det svenska medborgare som kommer hem och inga andra, säger Linde.

Många av barnen är små och har fötts i Syrien eller i lägren.

Enligt Linde har alla de sex barn som kom till Sverige på måndagen dna-testats.

Har omhändertagits?

Inrikesminister Mikael Damberg (S) kan inte uttala sig om barnen omhändertogs direkt på Arlanda. Han påpekar dock att socialtjänsten omhändertagit alla barn som tidigare kommit med svenska IS-kvinnor till Sverige.

– Socialnämnderna gör ju en bedömning på plats vad som är bäst för barnen, säger han.

TT: Det finns medieuppgifter om att minst en av de här kvinnorna är misstänkt för krigsbrott?

ANNONS

– Jag vill inte kommentera det, det får polis och åklagare kommentera. Men jag vet att det pågår flera utredningar om misstänka krigsbrott kopplade till både kvinnor och män som rest i regionen, och för flera av de här brotten så finns det ingen preskriptionstid, säger Damberg.

– Så även om det regionala självstyret vid en första utredning inte kunde finna nog med bevis mot kvinnorna så är det ingen trygghet, utan finns det bevis så kan åtal väckas i Sverige.

"Har full koll"

TT: Är du oroad för att de här kvinnorna kan utgöra ett säkerhetshot mot Sverige?

– Det är något som Säkerhetspolisen bedömer, man gör individuella prövningar av alla som återvänder till Sverige. Säkerhetspolisen har sett att en del av dem som har återvänt har man bedömt inte utgöra ett säkerhetshot, medan andra individer som har återvänt har man kontroll på och följer i Sverige, säger Mikael Damberg och fortsätter:

– Vi får inte vara naiva, det här är personer som har varit i en miljö där terrorsekten har agerat och då är det viktigt att Säkerhetspolisen har koll på de personer som finns i Sverige.

Kommunerna där kvinnorna har bott är informerade om att de landat.

– Vi har aldrig haft ett mottaganden av den här typen av personer som är så välorganiserat som nu. Säkerhetspolisen och polisen har full koll på vilka som kommer, säger Damberg.

ANNONS

Fakta: Svenskarna i IS

2012 började män och kvinnor resa från Sverige för att delta i kriget i Syrien.

Totalt reste omkring 300 personer till regionen för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupper, främst terrororganisationen IS.

Det gör Sverige till ett av de länder i Europa där flest per capita valt att åka till området.

Cirka hälften av IS-anhängarna har återvänt.

En del har dött i strid, andra har tagits till fånga och sitter i läger eller fängelser i norra Syrien. Enligt Säpo finns dessutom ett antal IS-svenskar som fortfarande är på fri fot i regionen.

Omkring en tredjedel av de som reste från Sverige var kvinnor.

Det senaste året har flera kvinnliga IS-anhängare återvänt till Sverige och förundersökningar om krigsbrott har inletts och även lagts ned.

I mars dömdes en 31-årig kvinna till tre års fängelse för grov egenmäktighet med barn, då hon tagit med sig sin tvååring till IS i Syrien.

ANNONS