Utredning om Haddile ger inget svar

ANNONS
|

Nämnden kontrollerade inte om den man, som förmodades vara flickans pappa, verkligen var det.

En person påpekade flera gånger att mannen eventuellt inte var flickans far. Ett dna-test, som Migrationsverket till slut lät utföra våren 2011, visade också att han inte var det.

Enligt flera nyhetsmedier har personal från socialförvaltningen i Lund intervjuat mamman på plats i Algeriet. Tidigare har Migrationsverket kritiserat socialnämnden för att den inte hade ansträngt sig tillräckligt för att få kontakt med modern.

Socialstyrelsen, för sin del, konstaterar att socialnämnden reagerade utan dröjsmål då misstanken om misshandel väcktes och intygar att motstridiga uppgifter från mammans tidigare sambo - bland annat om en hotbild mot modern från hennes algeriska familj - försvårade försöken att kontakta kvinnan.

ANNONS

Socialstyrelsen uppmanar slutligen nämnden att vägleda familjehemmet kring hur det bör förhålla sig till medieexponeringen "med barnets bästa i fokus".

Socialstyrelsens utredning är en av två som Migrationsverket väntat på innan verket på nytt kan pröva om flickan ska få stanna i Sverige. Den andra, från just socialnämnden i Lund, har ännu inte kommit.

Fallet Haddile rörde förra året upp känslor i hela landet. Flickan skulle ursprungligen utvisas till Frankrike för att där återförenas med sin mamma som är både fransk och algerisk medborgare.

Mamman övergav barnet efter födseln och lämnade henne kvar hos den man hon tidigare hade bott tillsammans med i Lund. Efter en tid lades flickan undernärd in på sjukhus och visade även tecken på att ha misshandlats. Genom Lunds socialnämnd placerades hon i familjehemmet i Östra Göinge, hos ett par som nu vill adoptera henne.

Samtidigt har den biologiska mamman, som har spårats till Algeriet, sagt att hon vill återförenas med dottern.

ANNONS