Utredaren: Rikspolischefen borde se över Mats Löfvings framtid inom polisen

Härvan kring polischeferna Mats Löfving och Linda Staaf har den senaste tiden skakat om polisen och dess högsta ledning.
Utredaren Runar Viksten rekommenderar nu rikspolischefen att se över Mats Löfvings framtid inom polisen. Men något besked från Thornberg kom inte på onsdagen.

ANNONS
|

Det var i december som Expressen kunde avslöja att Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm, polisanmälts för bland annat misshandel, olaga förföljelse och grov fridskränkning av Linda Staaf, tidigare underrättelsechef på Nationella operativa avdelningen (Noa).

De båda ska under flera år ha haft en privat relation med varandra.

Linda Staaf anmälde själv inte något brott utan det var andra inom polisen som gjorde anmälningarna.

Efter avslöjandet om anmälningarna inledde åklagare Bengt Åsbäck en förundersökning om grovt tjänstefel vid tillsättningen av Linda Staaf som underrättelsechef 2015, vilket Mats Löfving i sin dåvarande roll som Noa-chef ansvarade för.

Den 1 februari meddelades att Löfving delgivits misstanke om brott. Det gäller dels grovt tjänstefel i samband med tillsättningen av Staaf, dels ett senare beslut att tilldela henne ett tjänstevapen.

ANNONS

I december fick Runar Viksten, tidigare domare i Stockholms tingsrätt och ordförande i Försvarsunderrättelsedomstolen, uppdraget att göra en ”fullständig genomlysning” av hur polismyndigheterna hanterat händelserna.

På onsdagen presenterade Runar Viksten resultatet och också förslag på vissa åtgärder.

Se utredarens pressträff i spelaren nedan.

Jävig på flera punkter

Enligt Runar Viksten har det varit korrekt att Linda Staaf fått tjänsten. Hon har haft rätt kvalifikationer för att tillträda som underrättelsechef på Noa.

Han ser heller inte att det skulle ha förekommit något jäv i tillsättningen eftersom förhållandet mellan Linda Staaf och Mats Löfving verkar ha inletts år 2016, ett par månader efter tillsättningen.

– Jag tror på goda grunder att förhållandet inleddes sommaren 2016 och det innebär att jag inte finner stöd för att jäv förekom, sa utredaren Runar Viksten under pressträffen.

Andra delar som Runar Viksten kollat på är bland annat Mats Löfvings beslut att ge Linda Staaf ett tjänstevapen samt höja hennes lön rejält.

Utredaren ser heller inte där att besluten i sig har varit felaktiga. Linda Staaf har vid flera tillfällen under perioden varit i yttre tjänst och att ge henne ett tjänstevapen har därför varit befogat. Att höja hennes lön har också varit befogat på grund av hennes ändrade arbetsuppgifter.

ANNONS

Däremot anser utredaren att Mats Löfving inte skulle varit personen att ta besluten, på grund av relationen som då hade inletts. På det sättet anser utredaren att Mats Löfving varit jävig.

– I alla fall i fyra fall har han fattat beslut han inte borde fattat på grund av jäv, sa Runar Viksten under pressträffen.

”Borde överväga att avskeda Mats Löfving”

På grund av de brister som funnits i utredningen tycker Runar Viksten att rikspolischefen Anders Thornberg bör se över Mats Löfvings anställning hos polismyndigheten. Antingen genom att avskeda honom eller förflytta honom.

– Det handlar om att en hög polischef bryter mot grundlagsfästa principer.

– Han har brustit i det här avseendet och det ser jag allvarligt på.

När det kommer till Anders Thornbergs brist på agerande ser inte Runar Viksten att han gjort någonting fel. Rikspolischefen har tidigare hävdat att han fick vetskap om förhållandet mellan Mats Löfving och Linda Staaf först år 2021.

Runar Viksten ser ingen anledning att ifrågasätta uppgifterna och har inga anmärkningar när det kommer till Anders Thornberg.

Löfving: ”Tungt att höra”

Mats Löfving kommenterade presentationen i ett mejl via polisens presstjänst.

”Jag har just tagit del av Runar Vikstens presentation av sin rapport. Det var tungt att höra”, skriver han och fortsätter:

ANNONS

”Jag noterar att han slår fast att de beslut jag har fattat som rör Linda Staaf är sakligt och objektivt korrekta, men jag konstaterar också att han är kritisk mot mitt agerande som chef, inte minst kopplat till frågan om jäv.”

I övrigt vill han inte ge fler kommentarer med hänvisning till att det pågår en åklagarledd förundersökning.

Mats Löfving har tills vidare fått andra arbetsuppgifter. Linda Staaf, som skulle ha tillträtt en ny tjänst på justitiedepartementet i januari, har blivit kvar på Noa.

Något besked om huruvida Löfving kommer att få behålla jobbet eller inte kom dock inte på onsdagen.

Inget besked från Thornberg

Rikspolischefen Anders Thornberg meddelade på en pressträff att han hittills bara fått en muntlig genomgång av utredningen och att han ska gå igenom den innan han fattar beslut om Mats Löfvings framtid inom polisen.

Innan något beslut tas ska han även prata med Mats Löfving.

– Jag kommer ha ett arbetsrättsligt samtal med Mats Löfving och nogsamt överväga de här frågorna, säger han.

Samtalet ska enligt Anders Thornberg ske "så fort som möjligt".

– Det är dagar vi pratar om, säger han.

På samma pressträff sa Thornberg att han den 6 december 2021 fick uppgifter om att Linda Staaf och Mats Löfving haft ett förhållande. Han sa att han då hade ett samtal med Löfving som då nekade till att det fanns något förhållande.

ANNONS

Thornberg fick även frågan om Löfving ljugit för honom angående förhållandet.

– Om det är så som den enskilda utredaren påstår har han ljugit för mig. Ja.

Thornberg säger att han kommer att återkomma när det finns ett besked att lämna om Mats Löfvings framtid inom polisen.

Fotnot: Denna text publicerades innan beskedet om Mats Löfvings död den 22 februari.

LÄS MER:Härvan i polisledningen: Detta har hänt

LÄS MER:Thornberg: Svensk polis är tuff

LÄS MER:Ny potentiell skandal inom polisens ledning

ANNONS