Enligt en utredning bör Kriminalvården ta över ansvaret för grovt kriminella ungdomar. Arkivbild.
Enligt en utredning bör Kriminalvården ta över ansvaret för grovt kriminella ungdomar. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Utredare: Sverige bör införa ungdomsfängelser

Sverige bör införa fängelser för grovt kriminella ungdomar. Det slår Agneta Bäcklund, utredare och justitieråd i Högsta domstolen, fast i en ny utredning, rapporterar SVT Nyheter.

ANNONS

I dag ansvarar Statens institutionsstyrelse (Sis) för särskilda ungdomshem i Sverige där barn och unga mellan 15 och 17 år som begått allvarliga brott kan avtjäna sina straff.

Det vill den nya utredningen ändra på. I den föreslås att Kriminalvården är bättre lämpad som huvudman och orsakerna till det är flera. En är att unga kriminella i dag begår allt grövre brott och på sikt väntas straffen bli längre även för den målgruppen.

Motverka rymningar

Agneta Bäcklund bedömer även att Kriminalvården på ett bättre sätt kan hantera problemen med rymningar och våld, som det upprepade gånger larmats om från Sis-hemmen de senaste åren.

ANNONS

– Det viktigaste för oss har varit att risken för återfall i brott minskar och att utslussningen till frihet kan ske på ett bra sätt. Där tror vi kriminalvården är bättre lämpade då de redan har ett upparbetat system kring villkorlig frigivning, säger Agneta Bäcklund till SVT.

Tid att införa

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) konstaterar att utredningen till stora delar stämmer överens med Tidöavtalet.

– Brottsligheten har förändrats sedan sluten ungdomsvård infördes för över 20 år sedan och nuvarande system är inte anpassat för att ta hand om de grövsta brottslingarna. Kriminalvården har stor erfarenhet av grova brottslingar och är den myndighet som är bäst rustad att hantera den här målgruppen, säger han.

För att ungdomsfängelser ska bli verklighet måste dock Kriminalvårdens verksamhet anpassas till målgruppen i form av bland annat personalutbildning och tillgång till skolundervisning. Utredningen ser därför att planerna kan bli verklighet först 1 januari 2028.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS