Flera personer har utsatts för utpressning efter den senaste tidens våldsbrott i Stockholmsområdet. Arkivbild.
Flera personer har utsatts för utpressning efter den senaste tidens våldsbrott i Stockholmsområdet. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Utpressningsvåg efter flera våldsdåd

Polisen har fått in flera anmälningar från personer som utsatts för utpressning efter den senaste tidens våldsvåg i Stockholmsregionen.

ANNONS
|

I måndags fick ett Stockholmspar ett utpressningsbrev där de krävdes på motsvarande 30 000 kronor i bitcoin. Om inte pengarna betalades skulle paret utsättas för extremt våld, skriver Aftonbladet.

– Det finns ingenting i hoten som vi ser är på allvar, utan man spelar på folks oro efter den senaste tidens våldsbrott som varit i Stockholmsregionen, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson vid Stockholmspolisen, till tidningen.

Liknande brev har skickats till flera personer i Stockholmsområdet och i andra delar av landet.

– Det är ett tillvägagångssätt som är väldigt utbrett just nu. Vi vet inte hur många som är drabbade, säger Daniel Wikdahl.

ANNONS

Bara i fredags gjordes flera polisanmälningar om utpressningsbrev. De klassas i första hand som bedrägerier. Nu ska Stockholmspolisen gå igenom hur många anmälningar som kommit in och vad som kan göras.

– Man får tänka på att bedragare ofta använder sig av aktuella samhällsfenomen för att få verkan och skapa oro, säger polisens presstalesperson Towe Hägg till TT.

Polisen uppmanar dem som får breven att inte betala och göra en polisanmälan.

ANNONS