Utlandskampanj ska få färre att söka sig till Sverige

Sverige ska informera om paradigmskiftet på migrationsområdet – genom en kampanj utomlands.
– Huvudsyftet är att informera om den skärpta migrationspolitiken och i förlängningen att färre ska söka sig hit, säger Maria Malmer Stenergard, migrationsminister (M).

ANNONS
|

Regeringen som består av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna samarbetar tätt med Sverigedemokraterna inom ramen för Tidöavtalet. Migration och integration är en stor del av avtalet.

På tisdagsmorgonen höll Maria Malmer Stenergard en pressträff tillsammans med Henrik Vinge, SD:s gruppledare i riksdagen, och informerade om vad som gjorts sedan maktskiftet och vad som planeras framåt.

Bland annat ska regeringen sjösätta en stor informationskampanj utomlands för att informera om den nya och stramare politik som nu gäller på migrationsområdet. Det handlar inte i första hand om annonser i medier utan mer om att sprida budskapet på andra sätt.

– Vi ska arbeta brett. Information via våra utlandsmyndigheter och genom att berätta om det i intervjuer i utländska medier, säger Malmer Stenergard.

ANNONS

Syftet är att få färre människor från andra länder att söka sig till Sverige.

”Kommer få stor effekt”

Sverigedemokraterna genomförde 2020 en kampanj där partiledaren Jimmie Åkesson åkte till Turkiet och delade ut foldrar med budskapet om att Sverige är fullt. Malmer Stenergard vill inte likna det kommande arbetet med den kampanjen, utan menar att det som ska ske är seriös information för att upplysa människor om vad som nu gäller.

Henrik Vinge i sin tur menar att man inte ska underskatta värdet av tydlighet.

– I dag saknar majoriteten av dem som söker sig till Europa skyddsskäl. Därför är det särskilt viktigt att man riktar en informationskampanj dit, så att man förstår att den svenska migrationslagstiftningen nu läggs om, säger han.

Enligt Vinge har Sverige tidigare varit alltför generöst, både i fråga om att låta människor stanna men också att kunna ta del av svenska trygghetssystem.

– Nu lägger vi om det och det blir krav på egen försörjning och för anhöriga. Det är viktigt att komma ut med den informationen. Jag tror det kommer få stor effekt på antalet som söker sig hit.

LÄS MER:Tuff start för Kristersson som styrt i snart hundra dagar

LÄS MER:Kristerssons regering vill kunna utvisa utlänningar med dålig livsstil

LÄS MER:Så blir politiken med nya regeringen – punkt för punkt

ANNONS