Utfärdade 35 000 falska coronaintyg – tros ha flytt landet

Personerna bakom Doktorgruppen tjänade mångmiljonbelopp samtidigt som 35 000 personer misstänks ha fått falska covid-19-intyg av dem. Men den huvudmisstänkte läkaren har hållit sig undan från polisen. Nu läggs utredningen på is, rapporterar SVT.

ANNONS
|

Utredningen mot bolaget Doktorgruppen har pågått sedan förra sommaren och flera personer har suttit häktade, misstänkta för att under pandemin ha utfärdat falska covid-19-intyg.

Bland annat gjordes ett tillslag mot en skönhetsklinik i Göteborg som en del av utredningen, enligt uppgifter till GP, och Aftonbladet avslöjade tillslag på flera platser i Sverige.

Läkare tros gömma sig utomlands

Men läkaren som har pekats ut som huvudman bakom härvan har hållit sig undan, och tros gömma sig utomlands.

Åklagaren Alexandra Bittner väljer nu därför att lägga utredningen på is, och avskriva alla förutom läkaren från misstankarna, enligt SVT.

– Jag har gjort bedömningen att det inte går att driva det här målet till huvudförhandling utan att han är en del i utredningen. Jag tror att han är ganska svår att få tag på, säger Alexandra Bittner till SVT.

ANNONS

Åklagaren: ”Frustrerande”

Den misstänkte mannen har bland annat varit häktad i sin frånvaro, misstänkt för grovt bedrägeri, grovt osant intygande och grovt spridande av smitta.

– Naturligtvis är det frustrerande för mig och polisen och alla de personer som är involverade att det inte blir en rättslig prövning. Men det går inte i nuläget eftersom den person som är central inte går att höras av polis.

Läkare bakom Husdr.se dömd i hovrätten

GP har berättat om hur marknaden för reseintyg växte sig stor och lukrativ under pandemin, samtidigt som ingen myndighet ansvarade för att godkänna företagens verksamheter. I flera fall misstänks covid-19-tester inte ha analyserats som de ska, hygienrutiner ha varit bristfälliga och intygen falska.

I början av 2021 avslöjade GP ett annat fall med falska covid-19-intyg, som utfärdades av Husdr.se på en klinik i Göteborg. Avslöjandet ledde till att den ansvariga läkaren kunde dömas i hovrätten för bedrägeri till villkorlig dom och dagsböter. Mannen fick också läkarlegitimationen återkallad och bolaget försattes i konkurs.

Under en period då covid-19 klassades som samhällsfarlig tros de falska reseintygen ha lett till allvarliga konsekvenser, då privatpersoner som enligt testerna varit friska trots allt kunde bära på sjukdomen.

LÄS MER:GP avslöjar: Svenskar har lurats med falska coronadokument

LÄS MER:De drabbades av Husdr.se-bluffen: ”Det han gjort är bedrövligt”

LÄS MER:Tillslag mot Göteborgsklinik – del i bluffhärva med covidintyg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS